We zijn in een warm bad terechtgekomen

We zijn in een warm bad terechtgekomen

In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.

“Niet naar Utrecht. Niet naar Utrecht.” Deze woorden klonken elke zondagavond in de auto, als Laurien Crump en haar man Kenneth Gabreëls van hun vakantiehuisje buiten Neede terugreden naar Utrecht. Elk weekend, elke vakantie brachten ze door in de Achterhoek. Tommy (8) wilde dan niet terug. Hij vond het er geweldig. Laurien en Kenneth ook. “De rust, de ruimte, het geduld van de mensen en de vriendelijkheid. In Utrecht werd Tommy in de supermarkt aangestaard. Hier nodigt de cassière hem uit op haar stoel te gaan zitten”, vertelt Laurien. 

In juli 2019 vestigt Laurien zich met haar gezin daarom definitief in de Achterhoek. Ze landt in het 1300 inwoners tellende dorp Geesteren, in 2017 nog uitgeroepen tot mooiste dorp van Gelderland. Vanuit de eetkamer kijkt ze uit op haar eigen paardenweide, de akkers erachter en prachtige luchten in de verte. Ruimte in overvloed, zeker voor haar zoon Tommy. “Hij heeft een verstandelijke beperking en is autistisch. In de stad zijn te veel prikkels voor hem”, legt Laurien uit.  

"De zorg voor Tommy staat heel dichtbij"

Laurien Crump, rector van scholengemeenschap Schaersvoorde in Aalten

Speciaal onderwijs

Tommy gaat naar de Leeuwerikschool in Neede, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. “Ik ken twee gezinnen die speciaal voor deze school en de goede zorg met hun gehandicapte kind naar de Achterhoek zijn verhuisd. Door de kleinschaligheid zijn de lijntjes hier korter. Als ouder word je veel meer betrokken”, vertelt Laurien. Ze ervaart het zelf. “De zorg voor Tommy staat heel dichtbij. Af en toe zitten alle betrokken partijen samen bij mij aan de keukentafel: een lid van het Voormekaarteam van de gemeente, de ambulant begeleider, de meester of juf, de intern begeleider, een medewerker van het zorgkantoor, de cliëntondersteuner. In Utrecht kende ik de meeste zorgverleners niet eens.”

Werk en privé in balans

Laurien woonde in de Achterhoek, maar haar werk bleef in Utrecht. Ze was universitair hoofddocent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Vanwege haar expertise in diplomatie tussen West- en Oost-Europa was ze regelmatig te gast in tv-programma’s over de situatie in Oekraïne. “Thuis en werk waren echt twee verschillende werelden. Ik reisde veel op en neer naar Utrecht. Soms bleef ik daar een of twee nachten over, maar dan miste ik Tommy”, vertelt Laurien. Ze wilde werk en privé meer in balans brengen en iets terugdoen voor de regio waarin haar gezin zo goed is opgevangen. Laurien solliciteerde naar de functie van rector van scholengemeenschap Schaersvoorde in Aalten én werd aangenomen.

Ruimte om te leren

Schaersvoorde is een school voor vmbo, havo en vwo met vier locaties. “We hebben 1600 leerlingen die allemaal in de omgeving wonen. In de stad hebben scholen vaak een specifiek profiel, zoals kunst en cultuur. Wij proberen leerlingen op alle fronten wat te bieden, naast kunst en cultuur bijvoorbeeld ook sport en natuur. We zijn er voor iedereen. Om dat mogelijk te maken werken we veel samen; met andere scholen, maar ook met de gemeente en sportclubs. Ook passend onderwijs nemen we heel serieus. De lijnen met de zorg zijn hier kort. Als het nodig is, app ik gewoon met de wethouder van onderwijs.”

Als rector heeft Laurien zitting in de Stichting Achterhoek VO, het bestuur van 17 scholen voor voortgezet onderwijs in de Achterhoek. De missie van deze stichting is dat elke leerling een goede school kan kiezen, die zo dichtbij mogelijk is. “De slogan van onze school is: ‘Je wordt gezien!’.  Dat betekent dat we ieders talenten willen benutten en ontwikkelen. Iedereen kent elkaar hier. Dat zorgt voor veiligheid. Als we iets signaleren, kunnen we snel zorg bieden. We hoeven met onze leerlingen niet te leuren bij zorginstanties. De lijnen zijn kort.”

Ruimte om te ontspannen

Nu haar leven beter in balans is, heeft Laurien meer tijd en ruimte om te ontspannen. Ze is regelmatig te vinden op Pensionstal Hermelink in Neede, waar haar paard Mc Gregor staat. Ook gaat zij of een begeleider vaak in de buurt met Tommy op pad. “Dan gaan we naar Erve Brooks in Gelselaar, Hof van Eckberge in Eibergen of Megapret in Lievelde. Zelfs vriendinnen uit Amsterdam vieren nu de kinderverjaardagen bij Erve Brooks. Want het is er leuk, maar je hebt niet de drukte zoals in de Randstad.” Het enige dat Laurien soms mist, is haar Utrechtse sociale leven. Even samen ergens iets drinken is er niet meer bij. Maar daar staat wel iets tegenover: “Als vrienden hier komen, blijven ze langer. Dan heb je ook diepere gesprekken. En iedereen slaapt lang uit. Doordat het echt donker en heerlijk stil is.”

Geesteren?

Geesteren is een sfeervol dorp in de gemeente Berkelland. De perfecte plek als je graag actief bezig bent. Met een groot aantal verenigingen zijn hier altijd leuke activiteiten te doen. Tennis, voetbal of muziek, je vindt het in Geesteren. Op zoek naar veel ruimte? Hier bevind je je midden in een prachtig natuurgebied, wat zich goed leent voor mooie wandel- of fietstochten. 

Geesteren

Bronckhorst Doetinchem Berkelland Oude IJsselstreek Aalten Oost Gelre Winterswijk Montferland

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven