Gemeente Aalten

Aalten, Bredevoort en Dinxperlo: Voelbare geschiedenis en verrassende grensbeleving

Gemeente Aalten

Wie de Achterhoek bezoekt, voelt het meteen: hier is geschiedenis geschreven. Hier zijn verhalen ontstaan. En wie gelukkig wordt van verhalen, doet er goed aan om Aalten, Bredevoort en Dinxperlo en te bezoeken. Want mede door de ligging vlakbij (en in het geval van Dinxperlo zelfs óp) de Duitse grens, hebben deze drie plaatsen in de gemeente Aalten een nét even ander verhaal te vertellen.

Aalten, boordevol verhalen

Aalten heeft in de tijd van de bezetting een belangrijke rol gespeeld in het verzet en het bieden van hulp aan onderduikers. Meer van deze geschiedenis vind je terug in de Aaltense musea, waaronder het Nationaal Onderduikmuseum aan de Markt in Aalten. Op dit sfeervolle plein met de eeuwenoude Helenakerk is het trouwens heerlijk genieten op de zonnige terrassen van de restaurants die voor elke smaak wat te bieden hebben. Bovendien kent Aalten vele ‘gängeskes’; smalle, verscholen paadjes die al eeuwenlang straten tussen de gebouwen door met elkaar verbinden. Aalten nodigt je van harte uit om alle verhalen op je gemak te ontdekken!

Bredevoort, genieten van historie en ambacht

Bredevoort ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje, dat bovendien bekend staat als boekenstad. De historische gebouwen brengen je terug in de tijd, net als de vele ambachten die hier nog voor echte broodwinning worden beoefend. Denk aan een goudsmid, een horlogemaker, een bierbrouwer. Maar ook vele ateliers waar kunstenaars in het prachtige Bredevoortse decor hun kunstwerken tonen. Een wandeling door het unieke vestingpark brengt je helemaal tot rust, terwijl je je met de livemuziek van zomerconcerten op het plein in Italië waant. In Bredevoort kijk je in alle rust je ogen uit.

Dinxperlo, de ultieme grensbeleving

Als ergens de ultieme beleving te vinden is van het leven op de grens tussen twee landen, dan is het in Dinxperlo. Deze plaats is vergroeid met het Duitse Suderwick, waardoor de grens hier midden over straten en stoepen loopt. Gevolg is een vriendschappelijke mix van twee culturen die met elkaar verbonden zijn. Zo vind je er een gezellig drukke weekmarkt en het Grenslandmuseum, waar veel boeiende informatie is te vinden over dit tweelingdorp, de douanegeschiedenis en het daaraan verbonden smokkelverleden. Een bezienswaardigheid is bovendien het kleinste kerkje van Nederland: de Rietstap. Zoek deze vakantie dus eens letterlijk de grens op in de Achterhoek en bezoek Dinxperlo!

Natuurlijke schoonheid tussen de kernen

Ook het buitengebied tussen deze kernen is een prachtig stukje Nederland. Een deel ervan ligt zelfs in het Nationaal Landschap. Het is er heerlijk fietsen en wandelen op adembenemende routes door het coulisselandschap. U kunt hier bovendien heerlijk karakteristiek overnachten op een van de (mini)campings, in een monumentaal pand of in een prachtig gelegen Bed & Breakfast.

Terug naar boven