Achterhoeks Mooisten: Rensa Family

Doorgroeien, innovatie en duurzaamheid: daar gaat dit familiebedrijf voor

Als 17-jarige jongen kwam Frank Dimmendaal bij Rensa in Doetinchem. Om onderdelen te halen voor zijn werk als installateur, maar ook voor een gezellig bakje koffie. Toen hij er 20 jaar later op gesprek kwam voor de functie van technisch adviseur, herkende hij meteen diezelfde open sfeer. “Het is een familiebedrijf, maar we durven ook te innoveren. Je wordt hier uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen.”

Rensa begon in 1953 als Achterhoekse groothandel in olie- en kolenkachels. Door de jaren heen is er heel wat veranderd in het familiebedrijf. Rensa groeide uit tot de innovatieve Rensa Family, een internationale groep van technische groothandels voor de installatiebranche. Tegelijkertijd is het ‘Achterhoekse’ karakter van het oorspronkelijke Rensa onveranderd gebleven. Zo wordt de groothandel Rensa Verwarming & Ventilatie geleid door de derde generatie van de familie Heijink.

Volop doorgroeimogelijkheden

Ook Frank groeit mee met het bedrijf. Hij koos voor de functie van Sales Engineer SKID. Een SKID is een technische installatie gebouwd in een frame, waarmee de installatie van bijvoorbeeld warmtepompen makkelijker en sneller wordt. Een duurzame ontwikkeling waar Frank graag meer over leert. “Aan de ene kant merk je natuurlijk dat we enorm gegroeid zijn. Dat brengt volop doorgroeimogelijkheden met zich mee, en ruimte om je ideeën uit te voeren. Aan de andere kant is er veel hetzelfde gebleven: een mooi familiebedrijf, betrokken met oog voor een ander, en beide benen op de grond. Er is weinig hiërarchie. We zoeken elkaar makkelijk op.”

Heb je een idee? Probeer het maar!

Sinds de coronatijd organiseert Frank samen met collega’s webinars en technische talkshows voor installateurs. “Dat is ook weer een voorbeeld van de vele mogelijkheden. Heb je een idee? Probeer het maar! We hadden het plan om dit digitaal op te pakken, en daar is meteen ruimte voor. Eerder organiseerden we trainingen door het hele land, nu kan iedereen digitaal meedoen. We bieden echt wel veel aan, sommige installateurs verbazen zich ook over wat wij allemaal doen.”

Opleidingsmogelijkheden

Sommige collega’s werken al 40 jaar bij het bedrijf, dat zegt natuurlijk ook wel iets. “Als je wilt, kun je je hele loopbaan bij Rensa blijven. We hebben bijvoorbeeld een grote IT-afdeling. Als je op een gegeven moment richting HR of communicatie wilt, dan kan dat mogelijk ook. Ik heb zelf de mogelijkheid gekregen om de opleiding HIT (hogere installatietechniek en werktuigkundige installaties) hier te doen. Dat geeft je wel een andere kijk op installatie. Daarnaast heb ik ook veel ondersteuning ervaren toen ik vorig jaar ging scheiden. Rensa bood me een coaching traject aan, en dat heeft me persoonlijk echt geholpen.”

Snel veranderende markt

Het leukste aan zijn werk vindt Frank de technische innovatie. “De markt verandert snel, en daar moeten wij steeds in mee. Het is geweldig om samen met leveranciers en installateurs die puzzel te leggen. We sparren graag over de techniek en nieuwe producten. Dat is nooit zwart-wit, je hebt altijd veel verschillende meningen. Het is mooi om installateurs te kunnen helpen om hun kennis up-to-date te houden. Zij hebben op de werkvloer geen tijd om zich steeds in iedere ontwikkeling te verdiepen.”

Koploper in duurzaamheid

Tot slot vertelt Frank trots over de verduurzaming van hun panden in Doetinchem. “We hebben de technische kennis en expertise rondom duurzame innovatie zelf in huis. Op het dak van ons gloednieuwe energieneutrale distributiecentrum liggen 1600 zonnepanelen. Daarmee besparen we enorm veel energie. Verder hebben we de bestaande hallen verduurzaamd, en overal warmtepompen geplaatst. Qua duurzaamheid zijn we zelfs zo goed bezig dat we als eerst technische groothandel in Europa de vierde Lean & Green ster behaalden. Je hoort het: wij zijn klaar voor de toekomst!”

We hebben als eerst technische groothandel in Europa de vierde Lean & Green ster behaald.

Frank Dimmendaal, Sales Engineer SKID

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven