Doorgroeien, innovatie en duurzaamheid: daar gaat dit familiebedrijf voor
Als 17-jarige jongen kwam Frank Dimmendaal bij Rensa in Doetinchem. Om onderdelen te halen voor zijn werk als installateur, maar ook voor een gezellig bakje koffie. Toen hij er 20 jaar later op gesprek kwam voor de functie van technisch adviseur, herkende hij meteen diezelfde open sfeer. “Het is een familiebedrijf, maar we durven ook te innoveren. Je wordt hier uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen.”
Rensa begon in 1953 als Achterhoekse groothandel in olie- en kolenkachels. Door de jaren heen is er heel wat veranderd in het familiebedrijf. Rensa groeide uit tot de innovatieve Rensa Family, een internationale groep van technische groothandels voor de installatiebranche. Tegelijkertijd is het ‘Achterhoekse’ karakter van het oorspronkelijke Rensa onveranderd gebleven. Zo wordt de groothandel Rensa Verwarming & Ventilatie geleid door de derde generatie van de familie Heijink.
Volop doorgroeimogelijkheden
Ook Frank groeit mee met het bedrijf. Hij koos voor de functie van Sales Engineer SKID. Een SKID is een technische installatie gebouwd in een frame, waarmee de installatie van bijvoorbeeld warmtepompen makkelijker en sneller wordt. Een duurzame ontwikkeling waar Frank graag meer over leert. “Aan de ene kant merk je natuurlijk dat we enorm gegroeid zijn. Dat brengt volop doorgroeimogelijkheden met zich mee, en ruimte om je ideeën uit te voeren. Aan de andere kant is er veel hetzelfde gebleven: een mooi familiebedrijf, betrokken met oog voor een ander, en beide benen op de grond. Er is weinig hiërarchie. We zoeken elkaar makkelijk op.”
Heb je een idee? Probeer het maar!
Sinds de coronatijd organiseert Frank samen met collega’s webinars en technische talkshows voor installateurs. “Dat is ook weer een voorbeeld van de vele mogelijkheden. Heb je een idee? Probeer het maar! We hadden het plan om dit digitaal op te pakken, en daar is meteen ruimte voor. Eerder organiseerden we trainingen door het hele land, nu kan iedereen digitaal meedoen. We bieden echt wel veel aan, sommige installateurs verbazen zich ook over wat wij allemaal doen.”
Opleidingsmogelijkheden
Sommige collega’s werken al 40 jaar bij het bedrijf, dat zegt natuurlijk ook wel iets. “Als je wilt, kun je je hele loopbaan bij Rensa blijven. We hebben bijvoorbeeld een grote IT-afdeling. Als je op een gegeven moment richting HR of communicatie wilt, dan kan dat mogelijk ook. Ik heb zelf de mogelijkheid gekregen om de opleiding HIT (hogere installatietechniek en werktuigkundige installaties) hier te doen. Dat geeft je wel een andere kijk op installatie. Daarnaast heb ik ook veel ondersteuning ervaren toen ik vorig jaar ging scheiden. Rensa bood me een coaching traject aan, en dat heeft me persoonlijk echt geholpen.”
Snel veranderende markt
Het leukste aan zijn werk vindt Frank de technische innovatie. “De markt verandert snel, en daar moeten wij steeds in mee. Het is geweldig om samen met leveranciers en installateurs die puzzel te leggen. We sparren graag over de techniek en nieuwe producten. Dat is nooit zwart-wit, je hebt altijd veel verschillende meningen. Het is mooi om installateurs te kunnen helpen om hun kennis up-to-date te houden. Zij hebben op de werkvloer geen tijd om zich steeds in iedere ontwikkeling te verdiepen.”
Koploper in duurzaamheid
Tot slot vertelt Frank trots over de verduurzaming van hun panden in Doetinchem. “We hebben de technische kennis en expertise rondom duurzame innovatie zelf in huis. Op het dak van ons gloednieuwe energieneutrale distributiecentrum liggen 1600 zonnepanelen. Daarmee besparen we enorm veel energie. Verder hebben we de bestaande hallen verduurzaamd, en overal warmtepompen geplaatst. Qua duurzaamheid zijn we zelfs zo goed bezig dat we als eerst technische groothandel in Europa de vierde Lean & Green ster behaalden. Je hoort het: wij zijn klaar voor de toekomst!”
We hebben als eerst technische groothandel in Europa de vierde Lean & Green ster behaald.
Frank Dimmendaal, Sales Engineer SKID
Welkom in de familie
Rensa Family is een internationale groep van familiebedrijven die als toeleverancier in de installatiesector opereert. De Rensa Family bestaat uit onder meer de gespecialiseerde groothandels: Rensa Verwarming & Ventilatie, Gévier, Gafco, DTC Elektro, Inexeon, Verholt, CEA (Duitsland) en DEWEtech (Duitsland).
Check hier de vacatures!
Magazine
Een greep uit ons magazine
Achterhoeks Mooisten: DRU Industriepark
Iedere inwoner van het Achterhoekse plaatsje Ulft kent wel iemand die er gewerkt heeft: de DRU. Van de achttiende eeuw tot 1999 lag hier de bakermat van de Nederlandse gietijzerindustrie. De DRU was daarmee ook één van de belangrijkste werkgevers in de omgeving. In 2009 kreeg het industriepark een nieuwe bestemming als ontmoetingsplek op het gebied van kunst, cultuur en horeca. Later kwam hier ook educatie, toerisme, participatie en innovatie bij.
Bart en Joanne Vlaanderen dachten al een tijdje na over een terugkeer naar de Achterhoek. Maar ze vonden het een grote stap. Zouden ze niet vereenzamen...? En was er wel werk te vinden...?
Van een wekelijkse volleybaltraining bij KSV Vragender tot een spontaan buurtfeest in Groenlo: Isabel Harmelink (27) geniet volop van haar terugkeer in de Achterhoek. Na vijf jaar Den Haag verhuisde ze begin 2024 weer naar de regio. Samen met haar vriend Rick huurt ze nu een sfeervolle boerderijwoning net buiten Groenlo. “Het is zo fijn om ‘s ochtends uit te kijken over weilanden. Die ruimte, die rust – dat miste ik in de Randstad.”
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
Annemiek van der Hoek, cultureel maatschappelijk ondernemer, voelt zich thuis in de Achterhoek. Een tijd lang werkte ze als directeur bij De Koppelkerk in Bredevoort. Met een grote groep vrijwilligers organiseerde ze exposities, lezingen en concerten. “Hier verstaan ze echt de kunst van samen dingen voor elkaar krijgen.”
Esther Ruesen deelt met Bart Kiers een grote liefde voor de Achterhoek. Samen hebben ze een missie: “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek écht welkom heten.”
De charme van de Achterhoek reikt verder dan mooie landschappen en een ongedwongen sfeer. Het bruist hier van de nieuwe ideeën, producten of methoden die worden omgetoverd tot geniale uitvindingen. Met als resultaat economische groei, een fijne leefomgeving of meer baankansen in de buurt. Want één ding hebben deze uitvindingen met elkaar gemeen: ze zijn wereldwijd bekend en geboren in de Achterhoek. Hieronder hebben we vijf van die talloze uitvindingen op een rijtje gezet.
Hergebruik, repareren, recyclen, dat zijn de uitdagingen van de toekomst. Zo zet ook de gemeente Doetinchem hoog in, met als doel een volledig circulaire economie, ofwel zonder verspilling. Voor Shiri Bouchan dé reden om vanuit Arnhem hier te komen werken als beleidsmedewerker Circulaire Economie. Al snel sloot ze de gemeente Doetinchem in haar groene hart.
Teun Aalders en Robin Erken verhuisden van een appartement van 50 m2 naar een Achterhoekse boerderij van 500 m2. Werk vonden ze eerder dan een huis. Maar zou het niet té rustig worden...?
Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg.
Klaar met de filestress: Lynn gaat voor nieuw werkgeluk in Doetinchem
Lynn de Vries verhuisde vier jaar geleden van de Randstad naar de Achterhoek. Haar nieuwe woonomgeving bood direct veel rust en ruimte, maar de flinke reistijd richting haar werk in Arnhem nog niet. Afgelopen zomer switchte ze naar een baan bij de gemeente Doetinchem. “Ik heb nu zelfs tijd om vóór het eten te sporten!”
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
Het is één van de grootste machinebouwers in de regio, en een begrip in Terborg: Royal Kaak. Al vier generaties lang is dit familiebedrijf wereldwijd toonaangevend in de ontwikkeling en montage van stand-alone machines en complete bakkerijlijnen. Voor hun belangrijke positie in dit vakgebied kregen ze bij hun 175-jarig bestaan zelfs een koninklijke onderscheiding.
Eén van Achterhoeks best bewaarde geheimen: ruim 800 medewerkers ontwikkelen hoogwaardige, technologische oplossingen, zijn wereldwijd actief en werken bij één van Nederlands oudste beursgenoteerde bedrijven.
Niet de zorg, maar een gelukkig leven centraal stellen. Dat vindt Sensire belangrijk, voor zowel klanten, bewoners en revalidanten als medewerkers. En daar sluit Hetty van Essen, wijkverpleegkundige in het team Hengelo – Keijenborg, zich graag bij aan. Na 30 jaar in het Gooi verruilde ze haar werkplek voor de mooie Achterhoek. Omdat haar familie en een vriendin hier wonen, maar ook omdat de manier waarop we naar elkaar omkijken haar aanspreekt.
In het Guinness Book of Records staan de langste man, die de 2,51 meter aantikt, en de snelste auto (455,3 km/u), maar ook: pompenspecialist Pentair. Het bedrijf maakte in zijn vestiging in Winterswijk de pompen met de grootste capaciteit ter wereld. En die draaien nog steeds. In het Gemaal IJmuiden zorgen deze pompen ervoor dat Noordwest-Nederland droge voeten houdt.
Linda en Harald de Rooij verhuisden vorig jaar augustus van Heemskerk naar Dinxperlo. “We ervaren hier een grotere kwaliteit van leven”, vertelt Harald. “Al sinds mijn vader, Simon Kistemaker, alias De Kist, trainer was van De Graafschap, ben ik verliefd op deze streek”, voegt Linda toe. Het stel vond in de Achterhoek rust, ruimte én werk.
Verstopt in een gigantische grijze doos op een bedrijventerrein in Aalten vind je de 10.000 m2 grote showroom van Kaemingk. Je zou zo nietsvermoedend langs deze internationaal opererende groothandel in decoratieartikelen rijden, maar eenmaal binnen stap je regelrecht een sprookje in.
Weleens een Levi’s store, Hunkemöller, Aldi of Intratuin binnengewandeld? Grote kans dat de winkelpresentatie ontwikkeld én geproduceerd is door BVH Display. Het bedrijf heeft een nuchter Achterhoeks karakter, maar met een service van concept tot aan implementatie weten ze ook de internationale retailmarkt in te pakken.