De kermis in onze tuin!

We vierden de kermis in onze tuin

In mei 2021 verhuisden Robin Erken (31) en Teun Aalders (32) van een appartement van 50 m2 in Amsterdam naar een boerderij van 500 m2 bij Varsseveld. Heerlijk rustig, maar – gelukkig – niet altijd. “Vorig jaar was de kermis bij ons in de tuin. Compleet met vogelschieten!”

Ooit wilden ze buitenaf wonen, lekker op het platteland. Dat ‘ooit’ werd ‘nu’ door corona. In mei 2021 verhuisden Robin en Teun van Amsterdam naar de Achterhoek. “Door corona en alle maatregelen was er gewoon minder te verliezen. Een lockdown uitzitten op 50 m2. Alle kroegen en restaurants dicht. Het was niet echt leuk. Ik was na 12 jaar sowieso wel een beetje klaar met Amsterdam”, vertelt Robin. Ze gingen op zoek naar hun droomhuis op het platteland en vonden dat bij Varsseveld, het dorp waar Teun is geboren en getogen. “Het was overigens niet mijn doel om weer terug te keren, maar toevallig stond hier de boerderij waar we als een blok voor vielen”, legt Teun uit.

Sneller werk dan huis

De Achterhoek is in trek, merkten Robin en Teun. “Soms stond er bij een bezichtiging een lange rij geïnteresseerden.” Werk vonden ze makkelijker dan een huis. Robin is arts en was klaar met haar promotieonderzoek op de afdeling maag-darm-leverziekten van het AMC in Amsterdam. Ze solliciteerde als ANIOS (arts niet op opleiding tot specialist) bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en werd meteen aangenomen. “Na het sollicitatiegesprek kreeg ik een rondleiding en werd ik al voorgesteld. De sfeer was heel informeel en positief.” Robin wil zich graag specialiseren tot maag-darm-leverarts. “Dat zou voor mij vanuit hier goed kunnen in het Radboud in Nijmegen.”

Teun werkte in Amsterdam vijf jaar als accountant bij het internationale accountants- en belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers, toen hij in 2018 werd benaderd door de directeur van Canon Business Centre in Zwolle. “Ze zochten een accountant. Een vriend gaf mijn naam door”, blikt Teun terug. In januari 2019 begon hij aan zijn nieuwe baan. Inmiddels is Teun financieel directeur van het bedrijf dat door een overname groeide van 25 naar 70 medewerkers en verhuisde naar Apeldoorn. “Bij PwC hadden we borrels om stoom af te blazen. Nu bestaat de borrel op m’n werk vaak uit een krat bier op vrijdag. Gewoon, relaxed en leuk!”

“Na het sollicitatiegesprek kreeg ik een rondleiding en werd ik al voorgesteld. De sfeer was heel informeel en positief.”

Robin, ANIOS in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem

Favoriete plek

Thuis is voor Teun en Robin nu nog het tuinhuis in de grote tuin van hun boerderij. Het is net zo groot als het appartement in Amsterdam, maar met een totaal ander uitzicht. Vanuit de woonkamer kijken ze uit over een enorme vijver met daarachter landerijen en het Idink-bos. “We zien van alles: fazanten, reeën, buizerds, groene spechten. Het is prachtig!” In de eigen tuin scharrelen kippen rond, de kat Chocoprins en een dwergkonijn. In de toekomst willen Robin en Teun de veestapel uitbreiden met schapen. “Handig voor het gras.” Hoofdzaak nu is de verbouwing van het grote huis. Robin en Teun doen veel zelf, maar ook vrienden komen regelmatig helpen en de buren ging al het dak op. “De hele buurt kwam spontaan helpen. Stonden ze hier op hun vrije zaterdag. Om ons dak te doen”, vertelt Robin.

Robin komt uit Oosterhout bij Nijmegen, maar is inmiddels ook thuis in de Achterhoek. Elk jaar ging ze met Teun mee naar de kermis in Varsseveld. Die wil en kan Teun niet missen. Vorig jaar werd vanwege corona de kermis afgelast. “Toen hebben we het hier georganiseerd. Compleet met vogelschieten”, vertelt Teun nog nagenietend. “In Amsterdam gingen we eropuit. Hier maken we thuis een feestje. Het liefst in onze kapschuur. Daar hebben we een buitenkeuken en staat een lange tafel. Daar eten we met vrienden, kijken we voetbal, vieren we verjaardagen. Het is onze favoriete plek. Maar straks hopen we ook weer naar de Zwarte Cross te kunnen en naar het Hootchie Koe festival. Dat missen we wel van Amsterdam. Het grote aanbod aan horeca.”

Buurtmaken

Verbouwen is het nieuwe sporten voor Teun en Robin. Eerder liepen ze hard door Amsterdam, maar op hun nieuwe plek blijven de hardloopschoenen vaker in de kast staan. Het klussen slokt veel tijd op. Wel speelt Robin nog steeds trompet, nu bij de fanfare in Westendorp. “Ze zijn daar echt fanatieker dan bij mijn muziekvereniging in Amsterdam”, ervaart ze. Het verenigingsleven induiken is volgens Robin een goede manier om in te burgeren in de Achterhoek. “Onbekend maakt onbemind. Dus bekend maakt bemind. Als je ervoor openstaat, krijg je veel terug. En je moet buurtmaken. Dat is een goede start!”

Vraag voor Teun en Robin? Mail ons!

Varsseveld?

Varsseveld is een dorp in gemeente Oude IJsselstreek met zo’n 6.000 inwoners. Het dorp ligt dicht bij de A18 en N18 én bij de Vennebulten; een natuurgebied dat overgaat in het natuurreservaat Aaltense Goor. Je kunt er dus alle kanten op.

Er is veel industriële bedrijvigheid met bedrijven zoals Kramp, Svedex en 247TailorSteel. En wist je dat Varsseveld een aantal bekende sporters voortbracht? Zoals voormalig voetballer en -trainer Guus Hiddink, wielrenner Robert Gesink en volleybalster Lonneke Slöetjes. Daar zijn ze in Varsseveld maar wat trots op!

Bronckhorst Doetinchem Berkelland Oude IJsselstreek Aalten Oost Gelre Winterswijk Montferland

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven