Innovatie op maat
Hoe mooi is het wanneer techniek mensen minder zorgbehoevend maakt! Wanneer mensen met een beperking aan het bovenlichaam niet meer beperkt zijn bij het zelfstandig eten, aankleden of tekenen. In Didam zetten ze deze gedachte al dertig jaar om in daden. Of eigenlijk: in robotarmen en andere hulpmiddelen.
Bij Assistive Innovations komen techniek en zinnige zorg samen. Oprichter en eigenaar Harry Stuyt is geboren en getogen in de Achterhoek. Hij startte het bedrijf – dat onder andere gespecialiseerd is in robotarmen – zo’n dertig jaar geleden in Didam. “Assistive Innovations ontwerpt, produceert en levert hulpmiddelen voor mensen met een beperkte vinger-, hand-, arm- of schouderfunctie”, vertelt Harry. “Als eerste en nog steeds als enige in Nederland.” Tot voor kort was Assistive Innovations zelfs wereldwijd uniek. “Nu zit er een vergelijkbaar bedrijf in Canada en sinds kort geloof ik ook in Polen. Door onze unieke positie in de markt leveren we wereldwijd, van Amerika tot Japan.”
Kansen voor en door klanten
“Naast robotarmen, ontwikkelen en produceren we ook afgeleide producten zoals armondersteuningen en eetapparatuur. Al onze hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekeraar. In Nederland hebben we afspraken met alle zorgverzekeraars. Op die manier zijn onze producten beschikbaar voor iedereen.” Assistive Innovations is er echt voor de klant. Harry vertelt: “We blijven continu innoveren en aanpassen. Software en andere aanpassingen leveren we als dat nodig is. Onze klanten inspireren ons om nieuwe kansen te zien. We hebben daarom veel contact met onze klanten over hoe producten bevallen en of ze nog aan de vraag voldoen. Als iemand met een progressief ziektebeeld achteruit is gegaan, kan het zijn dat we ons product moeten aanpassen of vervangen voor een ander hulpmiddel.”
Alles in huis
Assistive Innovations biedt medewerkers diezelfde ontwikkeling en maatwerk. “Potentiële talenten willen we aanspreken, ontdekken en aanmoedigen. Als het binnen het bedrijf past, bieden we medewerkers de mogelijkheid om cursus of post-hbo-opleiding te volgen. Maar ook on the job is er veel ruimte om te leren”, aldus Harry. “Je doet veel afwisselend werk, geen dag is hetzelfde. We zijn een vrij klein bedrijf, maar doen bijna alles in huis. Van ontwerp tot levering. En er heerst een fijne, gemoedelijke sfeer op de werkvloer. Collega’s hebben onderling een goede band, zijn open en direct.” Als er zaken uitbesteed moeten worden, zoals het produceren van onderdelen, dan doet Assistive Innovations dat bij voorkeur lokaal. “De Achterhoek staat bekend om de innovatieve maakindustrie. Er zijn dan ook goede toeleveringsbedrijven te vinden.”