Meer dan alleen maar weiland

Meer dan alleen maar weiland

Bart en Joanne Vlaanderen (allebei 40) dachten al een tijdje na over een terugkeer naar de Achterhoek. Maar ze vonden het een grote stap. Zouden ze niet vereenzamen? En was er wel werk te vinden? Alle angsten bleken onterecht. Samen met hun twee zoontjes geniet het stel volop van rust, ruimte… én reuring!

Bart: “We droomden altijd al van een boerderijtje buitenaf. En ‘buitenaf’ is voor ons de Achterhoek, want daar komen we allebei vandaan. Maar wat is het juiste moment om zo’n stap te zetten?” Joanne: “Nadat we rond ons twintigste de Achterhoek hadden verlaten om te gaan studeren, woonden we zes jaar in Den Haag en zes jaar in Delft. Ons volledige sociale leven speelde zich daar af. Ik was bang om onze vrienden te gaan missen. En zou het ons wel lukken om werk te vinden? Bart was wat nuchterder, hij zei: ‘Als het niks wordt, dan gaan we toch weer terug?’.” Ze besloten de sprong te wagen en vonden hun droomhuis in het buitengebied van Hummelo, dicht bij het dorp en het bos. Een bewuste keuze, vertelt Joanne: “We wilden niet alleen maar weilanden om ons heen.”

In de lift

Het gezin werd al snel uitgebreid met zoons Max (nu 6) en Pim (nu 4). Ook de carrières van Bart en Joanne zitten in de lift. Vooral voor Bart, die technische bedrijfskunde heeft gestudeerd, is er volop werk te vinden. Hij werkt momenteel als production manager bij Intralox in Wehl. Joanne had in eerste instantie een functie waarbij ze alsnog veel richting het westen moest. “Dat reizen was ik eigenlijk wel zat. Voor mij was het iets lastiger om een uitdagende baan als HR-adviseur te vinden, maar ik heb er ook wel echt de tijd voor genomen. Sinds januari werk ik bij GGNet in Warnsveld.” Volgens Bart en Joanne verschilt de werkcultuur in de Achterhoek niet van de cultuur in het westen. Bart: “Dat beweert iedereen altijd graag, dat de sfeer op de werkvloer hier zo anders is. Maar ik merk geen verschil.”

"De werkcultuur hier verschilt niet van die in het westen"

Bart Vlaanderen, production manager bij Intralox

Vakantiegevoel

Hun behoefte aan meer rust en groen was voor Bart en Joanne een belangrijke reden om naar de Achterhoek te komen. Bart: “Als je tussen de schuttingen in je stadstuin zit te overwegen om buitenaf te gaan wonen, kun je je niet voorstellen hoe het écht is. Na zeven jaar ervaar ik nog steeds een vakantiegevoel in mijn eigen tuin. Die ruimte om je heen – het is nog veel meer waard dan ik vooraf had kunnen bedenken.” Joanne: “Onze vrije tijd speelt zich nu grotendeels buiten af: klussen, tuinieren, wandelen, mountainbiken. Zo fijn! Voor de kinderen is dit een heerlijke plek om op te groeien.”

Goede restaurants en mooie evenementen

Maar niet alleen de rust is voor het stel een pluspunt van de Achterhoek. Joanne: “Je moet wat beter zoeken, maar er zijn volop goede restaurants. En met de auto ben je overal zo.” Bart vult aan: “De afstanden zijn wat groter, maar de reistijd is veel korter. In Den Haag woonden we op een paar kilometer van het strand, maar met alle stoplichten, verkeersdrukte en parkeerproblemen was je zo een half uur onderweg. Hier rijd je rechtstreeks van A naar B en kun je ook nog eens voor de deur parkeren.” Joanne moet bekennen dat ze vooraf dacht dat het hier wat ingedut zou zijn. “Maar ik ben positief verrast door alle evenementen die worden georganiseerd. Vooral in de zomer kan het niet op! Dan gaan we met veel plezier naar Pontificaal, Mañana Mañana, Vive la France en natuurlijk de Hummelse kermis.”

“Als je tussen de schuttingen in je stadstuin zit te overwegen om buitenaf te gaan wonen, kun je je niet voorstellen hoe fijn het écht is."

Op sleeptouw door de buren

De angst om te vereenzamen bleek gelukkig onterecht. Joanne: “We hebben heel leuke buren die ons meteen op sleeptouw hebben genomen. Ook zijn we allebei vrijwilligerswerk gaan doen, een goede manier om mensen te leren kennen.” Bart: “Veel vrienden uit het westen vinden het heerlijk om deze kant op te komen, vooral in de zomer. Je ziet elkaar misschien wat minder vaak, maar áls je elkaar ziet heb je wel echt de tijd om bij te praten.” Joanne besluit: “Als ik nu terugdenk aan mijn aarzelingen om deze kant op te komen, moet ik altijd denken aan die slogan van de Zwarte Cross: ‘Vaak bu’j te bang!’ Voor ons heeft het in elk geval ontzettend goed uitgepakt.”

Vraag voor Bart en Joanne? Mail ons!

Hummelo?

Hummelo is een klein dorp in de gemeente Bronckhorst. Het is gebouwd op een rivierduin langs de Oude IJssel. Hummelo kent een beschermd dorpsgezicht en tal van Rijks- en gemeentemonumenten. En: veel omringend land en boerderijen, vaak nog met herkenbare rood-gele wapenkleuren op de luiken.

Hummelo is bekend vanwege het in stand houden van oude tradities zoals het jaarlijkse Oogstfeest (de ‘Hummelse Kermis’) en van bekende evenementen als Mañana Mañana en Vive la France.

Bronckhorst Doetinchem Berkelland Oude IJsselstreek Aalten Oost Gelre Winterswijk Montferland

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven