Winterswijk is een dorp met de kwaliteiten van een stad

Winterswijk is een dorp met de kwaliteiten van een stad

Raymond Meijnen (40) keerde terug naar zijn geboorteplaats Winterswijk voor een droombaan bij pompenspecialist Pentair. Toen zijn vrouw Nienke (35) partner kon worden in een verloskundigenpraktijk in Winterswijk, gingen ze er ook wonen. “Winterswijk is een dorp, maar heeft alles van een stad.”

Elke dag fietste Raymond Meijnen als jongetje langs Pentair naar school. “Ik had toen geen idee wat voor bedrijf het was”, blikt hij terug. Fietsen doet hij nog steeds, maar voorbijrijden niet meer. Nu parkeert hij zijn fiets en stapt hij het kantoor binnen. Wat Pentair doet, is zeker geen raadsel meer. Het bedrijf maakt geavanceerde pompen en pompsystemen en Raymond is hoofd van de afdeling Research & Development. “Teruggaan naar Winterswijk was niet mijn bedoeling. Ik had al een baan in Enschede, waar ik aan de universiteit heb gestudeerd en waar ik ook woonde. Maar mijn ouders wezen me op een vacature bij Pentair. Ik ging op gesprek en was meteen verkocht. Je maakt hier het hele proces mee. Van ontwerp tot productie. Als techneut vind ik dat geweldig. Pentair heeft zelfs een eigen gieterij”, vertelt Raymond trots.

Drie uur reistijd

Vijf jaar lang reed Raymond elke dag op en neer tussen Winterswijk en Dedemsvaart, waar Nienke en hij in 2012 gingen wonen. Anderhalf uur in de auto heen en anderhalf uur terug. Pittig. Nienke is verloskundige en werd na haar studie in Groningen maat in een verloskundigenpraktijk in Dedemsvaart. Een verhuizing naar Winterswijk zat niet in de planning. Totdat vrienden Nienke attent maakten op een vacature in de verloskundigenpraktijk Wel en Wee in Winterswijk. “We hadden het erg naar ons zin in Dedemsvaart en ik werkte in een leuke praktijk. Het hoefde dus niet, maar ik ben toch gaan praten. Wat bleek? Er was een enorme klik. Dus ik veranderde van baan en dat veranderde ons leven, want we hadden inmiddels twee kinderen, Teun en Cas. En die drie uur reistijd van Raymond was wel een dingetje.” Het gezin verhuisde in 2017 naar een huis dat ze zelf lieten bouwen in de wijk De Rikker aan de oostkant van Winterswijk. In 2019 werd het gezin uitgebreid met dochtertje Suus.

Geboortegolf

“Dedemsvaart was een echt dorp. Winterswijk voelt meer als een stad”, vindt Nienke. Ze merkt het onder andere aan het cliëntenbestand in haar praktijk. “Dat is heel divers en mensen hebben hier meer een stadse mentaliteit.” Na een korte geboortegolf in Winterswijk is het aantal geboortes nu stabiel. Druk blijft het wel voor Nienke en haar collega’s. “Maar ik heb het nog steeds naar mijn zin. Ik werk in een leuk team en de contacten met het ziekenhuis zijn heel prettig. Ik weet meestal meteen wie ik daar aan de lijn heb. Dat is in een stad toch anders. Hier zijn de lijnen korter en is het contact sneller persoonlijker, denk ik.”

Strand

Winterswijk heeft de voorzieningen van een echte stad, vindt Raymond. “We zitten dicht bij de grens en Duitse toeristen komen hier graag. Daarom hebben we een relatief groot winkelbestand. Grote ketens, boetiekjes, gezellige horeca. En vergeet ijssalon Talamini niet. We hebben alles.” Winterswijk heeft ook een bioscoop, een theater, 16 basisscholen (!), voortgezet onderwijs én een Mondriaan museum. Museum Villa Mondriaan is gevestigd in het huis waar Piet Mondriaan als kind woonde. Het hangt vol werk uit zijn jonge kunstenaarsjaren. “Ook hebben we een strand”, vult Nienke aan. Dat strand ligt aan het Strandbad, een prachtig en authentiek natuurbad uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het is in 2010 volledig gerestaureerd.

Survival

Raymond woonde 12 jaar niet in Winterswijk, maar bleef al die jaren wel altsaxofoon spelen bij Excelsior, een van de zes muziekverenigingen die Winterswijk rijk is. “We hebben hier een rijk verenigingsleven, ook op het gebied van sport”, vertelt Raymond. Op woensdag- en vrijdagavond staat hij of Nienke bij Outdoor Survival om zoon Teun aan te moedigen. Die wilde niet op voetbal, maar op survival, een duursport die in de Achterhoek heel populair is en er volgens sommigen zijn oorsprong vindt.

Voor Raymond en Nienke zelf staat sporten op een laag pitje. “We zijn gewoon te druk. Met de kinderen en met studie. Ik ben een jaar geleden gestart met de studie Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam”, legt Raymond uit.  Ook Nienke is druk met werk en gezin, maar duikt graag met de kinderen het buitengebied in. “Dat is heel mooi, met bos, beekjes, vennen en oude boerderijen. Soms gaan we naar het Hilgelo, een grote recreatieplas hier. Of we wandelen een rondje rond de Bataafse molen. De natuur is hier prachtig en heel dichtbij en het dorp Winterswijk zelf heeft alles van een stad. Wat wil je nog meer?”

Gemeente Winterswijk

Winterswijk is enorm veelzijdig, net als de omgeving. Het barst er van de mooie plekjes. Laat je betoveren door de schitterende natuur, bezoek één van de verrassende musea, struin over de markt of geniet van het bruisende centrum vol mooie boetiekjes en sfeervolle restaurants.

Gemeente Winterswijk

Bronckhorst Doetinchem Berkelland Oude IJsselstreek Aalten Oost Gelre Winterswijk Montferland

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven