Achterhoeks Mooisten: Kaemingk

Kaemingk kleurt het leven

Verstopt in een gigantische grijze doos op een bedrijventerrein in Aalten vind je de 10.000 m2 grote showroom van Kaemingk. Je zou zo nietsvermoedend langs deze internationaal opererende groothandel in decoratieartikelen rijden, maar eenmaal binnen stap je regelrecht een sprookje in.

In de showroom hangt een betoverende atmosfeer. Talloze artikelen in prachtig op elkaar afgestemde kleuren trekken je aandacht. Het licht is perfect, er hangt een heerlijke geur, je hoort vogelgeluiden en je wilt eindeloos ronddwalen om je te vergapen aan al die schoonheid. Vazen, lampen, manden, kussens, kleden, kaarsen, kandelaars, servies, zelfs een outdoor collectie met tuinmeubelen.

Magisch kerstmoment

En dit is ‘alleen maar’ de showroom met voorjaarsartikelen voor Valentijn, Pasen en het voorjaar, vertelt Marjolein Heijna. Zij werkt sinds zes jaar als senior accountmanager Engeland bij Kaemingk. In de regulaire showroom kunnen maximaal vierhonderd klanten tegelijk hun inkopen doen. Voor de kerstshow komt er jaarlijks nog eens 6.000 m2 bij waar de nieuwe kerstcollectie wordt getoond. Marjolein: “Het moment waarop team inkoop en het decoteam de showroom overdragen aan het team verkoop is bijna magisch. Zij hebben er dan ruim een jaar aan gewerkt, zijn de wereld over geweest, hebben al hun creativiteit, kundigheid én zakelijkheid in stelling gebracht om dit mogelijk te maken. De klanten staan op dat moment al in de rij! Je kunt je voorstellen dat we als personeel eerst een klein feestje vieren.”

Volledig internationaal

Kaemingk begon in 1937 als lokale groothandel in garen, band, toiletartikelen. Later kwamen daar ook speelgoed, feest- en huishoudelijke artikelen en luxe lederwaren bij. Uiteindelijk legde het bedrijf zich vooral toe op kerstartikelen. Als marktleider in Europa toont Kaemingk nu ieder seizoen vernieuwende collecties in telkens weer compleet gerestylede showrooms in Nederland, België en de Verenigde Staten. Ook zijn er kantoren in Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten en China. Kaemingk levert ruim 20.000 artikelen uit hun deels zelf ontworpen collectie aan meer dan 80 landen over de hele wereld. De hoofdvestiging Aalten telt alleen al 500 medewerkers.

De hele wereld in de Achterhoek

“Ik vind het heel bijzonder dat kernwaarden van de Achterhoek, zoals hard werken, omkijken naar elkaar en ‘doe maar gewoon’, hier samengaan met een bruisende, internationale en open bedrijfscultuur. Er werken hier mensen uit Finland, Noorwegen en Frankrijk, maar ook Amerikanen, Engelsen en Grieken. Al die culturen brengen iets mee op onze werkvloer, en dat vind ik verrijkend.” Zelf is Marjolein tweetalig opgegroeid. “Er zijn dagen dat ik op m’n werk alleen Engels spreek.” De internationale klanten blijven vaak meerdere dagen in de Achterhoek. Kaemingk werkt daarvoor samen met lokale horecaondernemers en taxibedrijven.

Alle ruimte voor talent

Wie bij Kaemingk carrière wil maken, zit helemaal goed. In diverse talentprogramma’s draaien pas afgestudeerden al volwaardig mee. ‘We zien hier dan ook veel stagiairs en afgestudeerden van International Business & Languages en commerciële economie. Maar ook van mode- en textielopleidingen. Het werk is zeer afwisselend. En ook niet onbelangrijk: de zorg voor het personeel is prima geregeld. Zo wordt er jaarlijks een vitaliteitsprogramma met allerlei activiteiten over gezond leven aan alle medewerkers aangeboden. Met een stappenchallenge, mindfulness wandelingen, sportdag en de ‘ijsbadchallenge’ is er voor elk wat wils.’

Ontwikkelmogelijkheden

Ook voor medewerkers die al wat langer in dienst zijn, liggen er volop kansen om zich verder te ontwikkelen. Zo maakt Marjolein deel uit van de duurzaamheidscommissie van Kaemingk. “We zetten ons in voor een betere wereld door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat kan onder meer door duurzame producten te ontwikkelen, minder verpakkingsmateriaal, afvalscheiding en energiebesparing. Heel mooi dat ik daar een steentje aan kan bijdragen,” besluit ze. Kortom: bij dit internationale, maar ook nuchtere Achterhoeks bedrijf kun je vele kanten op als werknemer.

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven