Dag files, hallo voetbal
Michael Ogubai (37) verruilde de file voor de fiets, een wachtlijst voor zwemles en stenen voor groen. “De Achterhoek heeft veel te bieden. Meer dan mensen denken.”
“De mooiste plek in de Achterhoek? De Vijverberg”, grapt Michael. Hij weet mooiere plekken te noemen, maar het stadion van voetbalclub De Graafschap is belangrijk voor hem. Sinds februari 2020 is het zijn werkplek. Hij startte net voordat corona de wereld ging bepalen, als MVO-manager bij de club. Inmiddels is Michael directeur algemene zaken. Het voelt een klein beetje als thuiskomen, want Michael is al 15 jaar fan. “Mijn schoonvader nam me de eerste keer mee naar een wedstrijd van De Graafschap. Toen gingen we nog een keer. En nog keer. Na een jaar miste ik geen enkele wedstrijd meer”, blikt Michael terug. Zelf voetbalt hij nu ook. “Bij VV Montferland in Zeddam. Gewoon gezellig in het bierelftal.”
“Er is hier een bloeiende maakindustrie en er zijn veel innovatieve en hightechbedrijven”
Michael Ogubai, directeur algemene zaken bij De Graafschap
Niet lullen maar poetsen
Michael verruilde zijn baan in Rotterdam voor een baan in de Achterhoek. Stond hij eerder uren in de file, van Utrecht naar Rotterdam en weer terug, nu is hij met tien minuten op kantoor. “En binnen een half uur als ik op de fiets ga”, voegt Michael toe. Van de filantropische stichting waar hij werkte in Rotterdam kwam hij in het betaald voetbal in de Achterhoek terecht. Veel veranderde, maar de (werk)cultuur niet echt. “Ik zie hier dezelfde mentaliteit als in Rotterdam: niet lullen, maar poetsen. Mouwen opstropen en d’r an”, verklaart hij. Kansen op de arbeidsmarkt in de Achterhoek zijn er genoeg. “De Randstad wordt gezien als het banencentrum van Nederland, maar de Achterhoek is dat eigenlijk ook, vooral in de technische sector. Er is hier een bloeiende maakindustrie en er zijn veel innovatieve en hightechbedrijven. Deze regio heeft meer te bieden dan de meeste mensen denken.”
Weg wachtlijsten en parkeerstress
De beslissing om uit de grote stad te vertrekken, hadden Michael en zijn vrouw Mayke al een paar jaar geleden gemaakt. “In Utrecht was het druk, druk, druk. In het verkeer, in de supermarkten, ook nu met corona, eigenlijk overal. Er zijn wachtlijsten voor scholen, wachtlijsten voor zwemles. En de rondjes die ik heb moeten rijden, voordat ik een plekje had gevonden om te parkeren. Te veel”, verzucht Michael. Nu parkeert hij lekker riant naast het huis van zijn schoonouders, waar hij samen met zijn gezin tijdelijk woont in afwachting van hun nieuwe huis in Wehl. “Als alles goed gaat, kunnen we in december verhuizen. Naar een huis van 200 vierkante meter én een grote tuin! In Utrecht hadden we 90 vierkante meter met een klein tuintje. Onze kinderen krijgen hier echt de ruimte om op te groeien.”
Goed bereikbaar en lekker uit eten
Michael en Mayke hebben heel bewust gekozen voor Wehl als woonplaats. “Het is heel goed bereikbaar. Je zit zo op de A12. Alle voorzieningen zijn er: verschillende supermarkten, een ijssalon én een station. Natuurlijk mis ik soms de drukte van de stad, maar dan stap ik in de auto en ben ik snel in Utrecht. Met z’n vele cafés en restaurants. Die zijn hier ook, want de Achterhoek is groot. We hebben ze alleen nog niet allemaal ontdekt. We hebben wel al enkele favorieten: il Tonno Rosso in Zeddam, een geweldig Italiaans restaurant. En we gaan graag naar ’t Peeske in de Montferlandse bossen bij Beek. De natuurspeeltuin daar is een fantastische plek voor de kinderen.”
Aju reistijd. Hallo nieuwe baan!
Tijd voor een switch in je carrière? Of toe aan verandering van werkomgeving? Kom werken in Doetinchem.
De gevarieerde, solide economie heeft veel maakindustrie en een grote dienstverlenende sector (detailhandel, vrije tijd, zorg, onderwijs). Genoeg banen voor de toekomst dus!
Wehl?
Wehl ligt in de gemeente Doetinchem en heeft een echt dorps karakter. Er zijn veel verenigingen actief en het bruist van sociale bezigheden. Wehl is goed bereisbaar door de nabijheid van snel- en uitvalswegen en spoor. Het dorp ligt op de grens van het ruige rivierenlandschap van de Liemers en het karakteristieke en heuvelachtige coulisselandschap van de Achterhoek. Middenin het groen dus!