De Achterhoek maakt het plaatje voor mij compleet

De Achterhoek maakt het plaatje voor mij compleet

Novita Patresia Amba (42) kwam acht jaar geleden voor de liefde van Indonesië naar Amsterdam, maar ze landde pas echt toen ze vorig jaar als verpleeghuisarts aan het werk kon in de Achterhoek.  Niet eerder voelde ze zich zo welkom in Nederland. “Een buurvrouw vroeg me meteen op de koffie.”

“De Achterhoek?”, vroegen vrienden in Amsterdam verbaasd, toen Novita hen vertelde waar ze ging wonen en werken. “Waarom?”, was de tweede vraag. Novita kan er nu om lachen. Haar vrienden waren namelijk zelf nog nooit in de Achterhoek geweest. Hun verbazing was dus nergens op gebaseerd. Novita kende de streek ook niet, maar weet nu het antwoord op de waarom-vraag . “Om de rust, de natuur, de gemoedelijkheid, de veiligheid, het geduld van de mensen, de vriendelijkheid”, somt ze op. De lijst positieve punten is best lang. Novita voelt zich thuis.

De start van Novita in Nederland was pittig. Ze was in 2008 als arts afgestudeerd in Indonesië, maar dat diploma werd in Nederland niet erkend. Woonruimte in Amsterdam was moeilijk te vinden en ze sprak geen woord Nederlands; wel Engels. “Ik heb overal gesolliciteerd: bij de Lidl, de Albert Heijn, de HEMA. Nergens werd ik aangenomen. Ik was te hoog opgeleid, zeiden ze. Maar om als arts te werken had ik weer niet de juiste papieren”, vertelt Novita. Uiteindelijk ging ze als postsorteerder bij PostNL aan de slag en werkte ze als kinderoppas. Niet het arbeidsleven dat ze zich had voorgesteld, maar ze had een inkomen en kon een kamer betalen. En toen liep haar relatie stuk. “Dat was heel moeilijk”, blikt Novita terug, “maar mijn zusje moedigde me aan toch in Nederland te blijven.”

Ik heb overal gesolliciteerd

Novita

Ouderenzorg

Novita ging dubbel zo hard aan de slag om haar diploma erkend te krijgen. Ze leerde Nederlands, ging in een laboratorium werken om haar studiegeld te verdienen en kon in 2019 aan de opleiding beginnen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. “Het was daar dat mijn supervisor me vroeg of ouderengeneeskunde niets voor mij was. Ze vond me te lief voor de harde en snelle cultuur in een ziekenhuis”, vertelt Novita lachend. Ze volgde het advies op en koos voor de specialisatie verpleeghuisgeneeskunde. Via een vriendin kwam ze terecht bij zorgorganisatie Azora in de Achterhoek, met 9 zorgcentra in beheer. Haar eerste stage liep ze in Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg

Gastvrije buurvrouw

De kamer in Amsterdam had ze meteen opgezegd, maar woonruimte in de Achterhoek had Novita niet meteen. Dat was moeilijk te vinden, maar een reis langs verschillende woonplekken eindigde in maart van dit jaar in een huurappartement in hartje Doetinchem. “Lekker ruim en met een heerlijk balkon. Zo mooi heb ik nog nooit gewoond. En een buurvrouw nodigde me meteen uit in haar appartement. Dat heb ik in Amsterdam nooit meegemaakt. Daar zijn mensen toch wantrouwender.” Vanuit haar appartement loopt Novita zo de stad in. Ze vindt Doetinchem klein en knus en drinkt graag een kopje koffie bij Café Chicco. Af en toe gaat ze met collega’s iets drinken in de stad. “Die collega’s zijn echt vrienden geworden”, vertelt ze. Het opbouwen van een sociaal netwerk kost tijd, maar Novita maakt er werk van. Ze is lid geworden van een bandje in Doetinchem – Novita speelt gitaar – en gaat regelmatig naar de Baptistenkerk Het Lichtpunt. “Ze zingen daar dezelfde liedjes als in Indonesië. In het Nederlands natuurlijk, maar het voelt vertrouwd.”

Rust

Novita werkt vanuit het Advies- en Behandelcentrum van Azora nu ruim een jaar als verpleeghuisarts in Schavenweide van Markenheem in Doetinchem en de woonzorgcentra en verpleeghuizen Den Es en De Bettekamp in Varsseveld van Azora. In het weekend is ze meestal nog in Amsterdam te vinden, want daar wonen toch veel vrienden. “Die mis ik wel. Eerder zagen we elkaar vaak. Nu moeten we echt plannen”, vertelt Novita. “Een aantal vrienden is ook hier geweest. We hebben gewandeld bij kasteel Slangenburg en gefietst in de omgeving van Varsseveld. Dan ben je echt in the middle of nowhere. Ik vind de rust heerlijk. Die voel ik al als ik in de trein vanuit Amsterdam naar het oosten rijd.”

Aju verloren tijd. Hallo nieuwe baan!

Interesse in een baan in de zorg? Een baan met zinvol werk, genoeg uitdaging en fijne collega’s? Kom werken in de Achterhoek. 

 

Check alle vacatures in de zorg

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven