Waterzuivering + suppen

Werken aan waterzuivering van de toekomst + suppen op de Oude IJssel

Wie van watertechniek houdt, kan zijn hart ophalen in de Achterhoek. Doordeweeks zuiver je water in een innovatieve, circulaire waterzuivering en in het weekend ga je te water op je supboard.

Werk je in de waterzuivering of techniek? Dan zit je in de Achterhoek gebakken. Hier wordt de verouderde waterzuivering in Terwolde vervangen voor nieuwbouw, en wat voor een nieuwbouw! De nieuwe alles in één waterzuivering wordt helemaal circulair en gerealiseerd door organisaties uit de directe omgeving. Waterschap Vallei en Veluwe, gemeente Voorst, Aquaminerals en STOWA ontwikkelen hiervoor een nieuwe manier van rioolwater zuiveren. De Waterfabriek haalt straks meer grondstoffen uit rioolwater, produceert schoner water en de uitstoot van broeikasgassen behoort na realisatie tot het verleden.

Technisch hoogstandje

De Waterfabriek levert straks schoon water door regenwater aan de voorkant apart op te vangen en op een natuurlijke manier te zuiveren. Daarnaast zuivert het afvalwater terwijl alle grondstoffen hieruit worden teruggewonnen en opgewerkt tot bruikbare grondstoffen. Die worden vervolgens circulair inzet. De technische installatie is in staat ook microverontreiniging, zoals geneesmiddelen en microplastics, effectief te verwijderen. Niet voor niets wordt de waterfabriek ook wel de ‘waterzuivering van de toekomst’ genoemd. De vervanging wordt gerealiseerd op twee locaties in de regio Voorst: een op de huidige locatie in Terwolde en een zuivering bij Wilp, ten zuiden van de A1. Daardoor hoeft het rioolwater straks geen grote afstanden af te leggen door rioolpijpen en persleidingen. Bonus: de Twellose beek kan ook voorzien worden van schoon water.

+

Werk ook in je vrije tijd aan je watertechniek

Kun je geen genoeg krijgen van water? In de Achterhoek kun je volop aan watersport doen. Zo kun je suppen op meren en beken door heel de Achterhoek, bijvoorbeeld bij ’t Hilgelo in Winterswijk, de Slingeplas in Bredevoort, de Oude IJssel en A-Strang bij Ulft, Stroombroek in Braamt/Doetinchem en Hambroekplas in Borculo.

Hup, dat supboard op!

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven