Van Heemskerk naar Dinxperlo

De Achterhoek zit in mijn hart

Linda en Harald de Rooij verhuisden vorig jaar augustus van Heemskerk naar Dinxperlo. “We ervaren hier een grotere kwaliteit van leven”, vertelt Harald. “Al sinds mijn vader, Simon Kistemaker, alias De Kist, trainer was van De Graafschap, ben ik verliefd op deze streek”, voegt Linda toe. Het stel vond in de Achterhoek rust, ruimte én werk.

“Rust, ruimte, de mentaliteit van de mensen. Linda de Rooij kan precies vertellen waarom ze naar de Achterhoek wilde verhuizen, maar eigenlijk is het allemaal begonnen met voetbal. “Om precies te zijn: met De Graafschap. Mijn vader was van 1989 tot 1993 trainer van de club. Onder zijn leiding werd De Graafschap ongeslagen kampioen in de Eerste divisie. Dat was geweldig! Ik woonde toen bij mijn ouders in Hengelo (Gld) en herinner me dat jaar als één groot feest. Toen ben ik verliefd geworden op de Achterhoek”, vertelt Linda. Haar vader wordt er nog steeds op handen gedragen. Dit jaar vond ter ere van hem de tweede Kist Cup plaats: De Graafschap tegen Telstar. “Dan zit ik daar in de Vijverberg op de plek waar mijn moeder en ik altijd zaten. Met al zijn supporters. Dat doet wel wat met me.” 

Linda ging op haar eenentwintigste bij haar ouders in Hengelo (Gld) wonen. Vanaf dag een was ze er op haar plek. “Iedereen kent elkaar in zo’n dorp. Dat vind ik fijn. De slager aan de overkant wist precies hoe laat ik samen met vriendinnen terug was gekomen van het uitgaan. Grappig toch?” Later ontmoet ze Harald en gaat samen met hem in Heemskerk wonen, maar de liefde voor de Achterhoek blijft. Ze brengen er vakanties door en gaan drie tot vier keer per jaar naar Kleve, net over de grens in Duitsland. “Een dagje uit. Gezellig winkelen. Lekker eten.” 

"Niets hield ons meer in het westen"

Linda de Rooij

Buurtgevoel

In 2020 overleed Linda’s moeder en eind 2021 haar vader. Twee weken daarvoor hadden Harald en Linda al afscheid moeten nemen van Haralds moeder. “En toen was er niets meer dat ons in het westen hield”, vertelt Linda. Al jaren struinden ze Funda af op zoek naar een huis in de Achterhoek. Nu hakten ze de knoop door. In augustus 2022 verhuisden ze naar Dinxperlo. Meteen hadden ze het buurtgevoel. “Al tijdens de verbouwing kwamen mensen af en toe een kijkje nemen. Of een praatje maken. In Heemskerk kenden we de meeste mensen in de buurt niet. Hier heb je echt sneller contact.

Linda en Harald kijken uit naar de eerste lente en de eerste zomer in hun tuin. “Bijna 500 m2. We moeten er wel even aan wennen. In Heemskerk hadden we 60 m2. We zullen aan de bak moeten”, vertelt Linda lachend. “Ze geniet ervan meer buiten te zijn. “Het is hier prachtig. Vanuit ons huis zijn we meteen in prachtige natuur. Een vast restaurant hebben we ook al: Ristorante De Markt, hier aan de markt. Heerlijk eten en we kunnen er zo naar toe lopen. Verder heeft het dorp echt alles: een grote supermarkt, Primera, Kruidvat, twee dierenwinkels en zelfs een Hema”, aldus Linda. “Bovendien gaan we graag naar Duitsland. En dat is hier wel heel dichtbij. De grens loopt midden door het dorp.

Snel nieuwe baan

Harald werkte bij de gemeente Amsterdam als adviseur voor de elektrische installaties van de vele bruggen en sluizen in de stad. “Dat heb ik nog een half jaar vanuit Dinxperlo gedaan. Dat was een aantal keer per week tweeënhalf uur heen en tweeënhalf uur terug met het openbaar vervoer. Dan fietste ik overdag door het drukke Amsterdam en kwam ik ’s avonds thuis in het rustige Dinxperlo”, vertelt Harald. Wel lekker thuiskomen, maar niet toekomstbestendig. Hij ging op zoek naar een nieuwe baan en had al na een maand zoeken op senior functies in zijn expertise beet. Sinds 1 februari werkt Harald als verkoopadviseur bij Rotor in Eibergen. Het bedrijf is toonaangevend leverancier van elektromotoren voor toepassingen in de maritieme wereld en maakt op maat geconfigureerde en aangepaste producten voor verschillende industrieën.

Voor Linda veranderde er niet veel in haar werk. Alleen de locatie wijzigde. Linda werkt als klantadviseur bij Rabobank. “Eerst in Alkmaar en sinds 1 januari in Deventer. Dat is al veel dichterbij en wellicht is in de toekomst overplaatsing naar Doetinchem mogelijk. Dat is nog dichterbij én bovendien echt Achterhoek [red. Linda is helemaal blij met haar overplaatsing naar Doetinchem]. Nu krijg ik al uitnodigingen om daar gezellig een kopje koffie te doen. Echt Achterhoeks, vind ik”, verwoordt Linda. Zij en haar man Harald zijn echt geland in de Achterhoek. Ze willen er nooit meer weg.

Dinxperlo?

Als ergens de ultieme beleving te vinden is van het leven op de grens tussen twee landen, dan is het in Dinxperlo. Deze plaats is vergroeid met het Duitse Suderwick, waardoor de grens hier midden over straten en stoepen loopt. Gevolg is een vriendschappelijke mix van twee culturen die met elkaar verbonden zijn. Zo vind je er een gezellig drukke weekmarkt en het Grenslandmuseum, waar veel boeiende informatie is te vinden over dit tweelingdorp, de douanegeschiedenis en het daaraan verbonden smokkelverleden. Een bezienswaardigheid is bovendien het kleinste kerkje van Nederland: de Rietstap.

Gemeente Aalten

Bronckhorst Doetinchem Berkelland Oude IJsselstreek Aalten Oost Gelre Winterswijk Montferland

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven