Een echte plattelandsdokter
Aniek Nieuwenhuis (29) studeerde in september 2021 af als huisarts. Meteen daarna startte ze als waarnemer in een praktijk in de Achterhoek. “Ik was meer dan welkom hier, want het tekort aan waarnemers is hier groot”, legt ze uit. Samen met haar vriend Tom Joling woont ze nu in het huis van haar oma in Baak. Waar ook oma kon blijven.
Zeven jaar lang studeerde en woonde Aniek in Nijmegen. Ze had deze stad gekozen voor haar studie geneeskunde vanwege het gemoedelijke karakter én de nabijheid van de Achterhoek. “Want Nijmegen is leuk. Maar thuis? Dat is en blijft de Achterhoek”, stelt Aniek. Ze genoot van het studentenleven, maar elk weekend werd de weekendtas gepakt en was het terug naar Baak in de Achterhoek. Naar haar ouders, vriend Tom Joling en de hechte vriendenclub.
In september 2021 slaagde Aniek voor de huisartsenopleiding. Werk vinden was geen enkel probleem en al helemaal niet in de Achterhoek. De vraag naar huisartsen en waarnemers, die praktijkhoudende huisartsen vervangen, is hier groot. Aniek kon meteen als waarnemend huisarts aan de slag. Ze werkt nu in huisartsenpraktijken in Varsseveld, Leesten en Vorden. “Ik heb ook coschappen gelopen in de omgeving van Eindhoven en Den Bosch, maar hier vind ik het leuker. Dat komt door de aard van de mensen. Hun mentaliteit. Mensen zijn vriendelijk, nuchter, klagen niet en zijn dankbaar voor wat je doet.”
Grote vraag naar huisartsen
Huisartsen in de Achterhoek kunnen moeilijk waarnemers en opvolgers vinden. Daarom is het Radboudumc in maart de Adviesgroep Opleiden in de Achterhoek gestart. Het doel is meer huisartsen in opleiding enthousiast te maken om in de Achterhoek te gaan werken. Aniek maakt deel uit van deze groep, waarin twee huisartsen, twee waarnemend huisartsen, een huisarts in opleiding, de manager van de zorgregio en leden van de huisartsenopleiding Radboudumc zitting hebben. “We zorgen er bijvoorbeeld voor dat huisartsen in opleiding alle stages in de Achterhoek kunnen doen. In plaats van verspreid door heel Nederland. Op deze manier kunnen ze zich al meer settelen in de regio.”
“Ik vind het heel leuk om op het platteland te werken. De lijnen zijn hier korter. Het is allemaal wat kleinschaliger, waardoor de samenwerking met andere zorgverleners, zoals de thuiszorg, soepeler verloopt. In de grote stad loop je toch tegen meer bureaucratie aan, is mijn ervaring. De patiënten zijn hier ook anders. In de stad zijn mensen mondiger en veeleisender. Hier moet ik patiënten soms op het hart drukken een volgende keer toch echt iets eerder te komen met hun klachten.”
"Mensen zijn vriendelijk, nuchter, klagen niet en zijn dankbaar voor wat je doet."
Aniek, waarnemend huisarts in de Achterhoek
Onder één dak met oma
Tijdens haar studie en werk in het ziekenhuis verhuisde Aniek al van Nijmegen naar Zutphen. Ze ging er samenwonen met Tom, die net als zij uit Baak komt en als financieel administrateur bij Bronkhorst High-Tech in Ruurlo werkt. Na drieënhalf jaar Zutphen wilden ze graag terug naar het dorp waar ze zijn opgegroeid. Terug naar Baak dus. “Het was moeilijker om iets te vinden dan we hadden gedacht. We merken dat er meer jonge mensen dan vroeger op het platteland willen wonen”, aldus Aniek. “We waren al een tijdje aan het rondkijken, toen er iets gebeurde waardoor terugkeren naar Baak ineens sneller mogelijk werd. Mijn oma viel en het zag ernaar uit dat ze niet meer zelfstandig in haar huis kon blijven wonen. Toen hebben wij het huis gekocht en de garage zo verbouwd, dat mijn oma in een eigen zelfstandige woonruimte bij ons woont. Ze vindt het geweldig. En wij ook.”
Markt op dinsdag en donderdag en een café; meer is er niet in het kleine dorp Baak. Winkels zitten in Baak niet direct om de hoek, zoals in Nijmegen. “Dat mis ik wel”, zegt Aniek. Voor de boodschappen moet ze naar de supermarkt drie kilometer verderop in Steenderen. “Maar in de stad mogen de winkels dan dichterbij zijn, hier is de route ernaartoe mooier. Dat maakt veel goed. Je rijdt door prachtige natuur. Mooie landschappen, nieuwbouw en prachtige verbouwde boerderijen wisselen elkaar af. Daar geniet ik van, ook als ik visites rijd. Ik ben echt een plattelandsdokter.”
Baak?
Baak is een klein dorp in de gemeente Bronckhorst, tussen Steenderen, Vorden en Wichmond. Het ligt op zo’n tien kilometer van Zutphen. Baak heeft circa 575 inwoners in het dorp zelf.
Binnen de dorpsgrenzen, langs de weg naar Wichmond, ligt Huis Baak, één van de vele kastelen in de regio. Dit kasteel werd al in 1294 genoemd en was sindsdien in het bezit van diverse eigenaren.