Rust, ruimte, natuur
Cato Moens (38) verhuisde samen met haar vriend van een klein appartement in Voorburg naar een grote boerderij in de Achterhoek. “Het programma ‘Ik vertrek’ in het klein”, grapt ze. Cato vond er precies wat ze zocht: rust, ruimte en prachtige natuur. “En toen we er net woonden het festival Mañana Mañana in de achtertuin. Hoe leuk is dat!”
Vaak als de tweeling van Cato op fietsjes door de grote tuin crost, staat ze te kijken naar de enorme speelruimte die ze hebben. “Dat is echt niet normaal, maar zij weten niet beter.” Cato is geboren en getogen in Rotterdam en verhuisde zes jaar geleden samen met haar vriend Sebastiaan naar Hummelo in de Achterhoek. “Het was altijd al zijn droom geweest om op een boerderij te wonen. We hebben maandenlang Funda afgestruind. Door heel Nederland. Uiteindelijk zijn we gevallen voor de Achterhoek. We vinden de omgeving prachtig en de mensen vriendelijk en open. Bovendien is de Achterhoek goed bereisbaar.”
"Ik wil een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de regio."
Cato Moens, project controller bij Agem
Werk van betekenis
In het eerste jaar dat Cato en Sebastiaan in Hummelo woonden, reisden ze voor hun werk elke dag nog op en neer naar Leiden. “We hadden maar weinig tijd om echt te genieten van onze nieuwe woonplek. Dus toen ik zwanger was, ben ik werk gaan zoeken in de omgeving”, vertelt Cato. Dat vond ze snel. Ze ging aan de slag als projectassistent voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Een jaar later maakte Cato de overstap naar de Achterhoekse energiecoöperatie Agem. “Ik wilde een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Achterhoek. Zodat al het mooie hier behouden blijft.”
Gevoel van vrijheid
Elke dag opnieuw geniet Cato met haar gezin van de natuur om haar heen. “Ik ben veel meer buiten dan in Voorburg. Daar bestonden de seizoenen uit wel of geen jas aan. Hier maak ik ze echt bewust mee. Dat is prachtig. Ik heb ook het tuinieren ontdekt. Lekker met m’n vingers in de grond”, legt ze uit. Ze waardeert haar tuin en de omgeving in dit coronatijdperk meer dan ooit. “Als ik nu nog in dat appartement had gewoond, was ik gek geworden. Zeker nu we kinderen hebben.” Cato ervaart met de ruimte ook veel vrijheid. En zij niet alleen. “Sebastiaan kan ook ’s avonds laat nog lekker klussen in de schuur. Met de muziek lekker hard. Niemand die het hoort. Niemand die er last van heeft.”
Festival in de achtertuin
Na bezoek aan familie en vrienden in Rotterdam of Voorburg is Cato altijd weer blij als ze terug is op de boerderij. “Dit is mijn rustige en groene basis.” Als ze drukte wil, kan ze die opzoeken. “In de beginjaren kwam één keer per jaar de drukte naar ons toe. Dan streek het festival Mañana Mañana achter onze boerderij neer. Daar konden we gewoon naar toe lopen. Dat was zo leuk!” Dat is niet meer. Mañana Mañana zet haar tenten nu ergens anders op, maar nog steeds in de Achterhoek. “We gaan er graag naar toe en vrienden uit het westen gaan maar wat graag mee. Dan blijven ze hier logeren en genieten ze van onze plek.”
Mix van jong en oud
Cato mist de stad niet. Wat ze wel mist, is de diversiteit aan mensen. Maar daar heeft ze tot haar eigen verbazing een ander soort variatie voor teruggekregen. Cato: “In de Achterhoek mengt jong en oud meer dan in de grote stad. Daar zit iedereen toch meer in z’n eigen leeftijdsbubbel. Hier zie je meer alle leeftijden bij elkaar. Dat heeft me verrast en vind ik heel verrijkend.” Over jong en oud gesproken: de ouders van Cato zijn hun dochter gevolgd naar de Achterhoek en wonen nu al een paar jaar middenin Hummelo. “Het zijn rasechte Rotterdammers. Ze kenden hier niemand, maar zijn helemaal opgenomen in de gemeenschap. Zij gaan hier nooit meer weg. Wij ook niet.”
Kom leven in De Achterhoek
Lijkt je dat ook wel wat, die rust, ruimte en natuur? Ontdek wat de Achterhoek jou te bieden heeft!
Hummelo?
Hummelo is een klein dorp in de gemeente Bronckhorst. Het is gebouwd op een rivierduin langs de Oude IJssel. Hummelo kent een beschermd dorpsgezicht en tal van Rijks- en gemeentemonumenten. En: veel omringend land en boerderijen, vaak nog met herkenbare rood-gele wapenkleuren op de luiken.
Hummelo is bekend vanwege het in stand houden van oude tradities zoals het jaarlijkse Oogstfeest (de ‘Hummelse Kermis’) en van bekende evenementen als Mañana Mañana en Vive la France.