Ouderenzorg + kastelen

Werken in een verpleeghuis + kastelen bezoeken

Een veilig thuis bieden aan demente ouderen plús binnenkijken in het domein van oude kasteelheren. Die unieke combinatie van werken en cultuur snuiven, vind je in de Achterhoek. 

Zorgen voor ouderen

Werk je in de ouderenzorg? Dan kun je in de Achterhoek je hart ophalen. Hier lopen we voorop als het gaat om innovatieve zorgoplossingen. En dan hebben we het niet per se alleen over digitalisering en technologie. Sensire, de grootste zorgorganisatie in de Achterhoek met 24 woonzorgcentra en veel zorgteams in de wijk, is er een goed voorbeeld van.

Sensire biedt zorg vanuit preventie en positieve gezondheid. De organisatie houdt daarbij rekening met wat mensen belangrijk vinden in hun leven. Elke woensdag koffiedrinken bij de buurvrouw, een dagelijks rondje met de hond? Het is belangrijk dat die routines in stand blijven. Mensen met dementie gaan bovendien steeds meer terug in het verleden en worden rustig van dingen die zij herkennen van vroeger. Om die reden is in een van de centra een ouderwetse babykamer ingericht. Zodra daar iemand langs de bewegingssensoren loopt, wordt een babyzeepgeur verspreid. Ook is er een bruin café en zijn er de meer ouderwetse toiletten, omdat sommige mensen het hangtoilet niet meer (her)kennen.

Eigen regie

De zorg is gericht op zoveel mogelijk regie houden bij mensen zelf. Daar waar het van meerwaarde is, maakt Sensire gebruik van technologie. Zo kunnen mensen vanuit huis via een ouderentablet heel makkelijk in contact komen met een hulpverlener. Bijvoorbeeld wanneer ze er niet uit komen met de medicatie. Mensen die elke dag hulp nodig hebben om uit bed te komen, kunnen dat met een hulpmiddel misschien een paar keer per week zelf. Oudere mensen die nog zelfstandig wonen kunnen met speciale bewegingssensoren in huis beter gemonitord worden. Dat brengt gemoedsrust, ook voor naasten en mantelzorgers. En door voorafgaand aan een operatie al te oefenen met hulpmiddelen, kan iemand zich ook na de operatie zelfstandig of met minimale zorgondersteuning redden. De komende tijd gaat Sensire nog meer inzetten op vroegtijdige inzet van verschillende hulpmiddelen, waarmee de klant zelfredzaam blijft.

Foto: Wiebke Wilting

Werken bij Sensire?

+

Kastelen, kastelen, kastelen

Je biedt tijdens je werk mensen een veilige plek, maar hoe voelden de oude kasteelheren zich vroeger thuis? Dat ontdek je in een van de zestig (!) kastelen die de Achterhoek rijk is. Zoals kasteel Vorden, waar je op bezoek kunt bij het koppel dat daar woont. Je kunt er ook slapen of iets eten.

Ook de Achtkastelenroute (uit 1913) komt langs dit kasteel. Het is misschien wel de oudste fietsroute van Nederland. Je fietst 34 kilometer rondom Vorden en komt dan langs nog zeven andere kastelen.

Ontdek alle kastelen

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven