Terug naar waar het begon

Terug naar waar het begon

Roel en Regina ten Have ontmoetten elkaar vlak voordat zij ging studeren. “Als jij de rest van je leven in Aalten wil blijven, wordt het niks tussen ons”, had ze toen tegen hem gezegd. Zij vertrok uit de Achterhoek; de wijde wereld lonkte. Hij hield van zijn geboortegrond, maar nóg meer van haar. Na twaalf jaar Randstad wonen ze sinds kort weer op de plek waar het allemaal begon.

Na het werk lekker een terrasje pakken aan de grachten; op je vrije middag met je museumjaarkaart de mooiste musea bezoeken. In de twaalf jaar dat Roel en Regina in de Randstad woonden, kwijnden ze niet bepaald weg van heimwee. Met interessant werk, een prettig huis en de reuring van de stad op fietsafstand hadden ze het er prima naar hun zin. Ook toen ze gezinsuitbreiding kregen, hadden ze wel wat anders aan hun hoofd dan verlangen naar de plek van vroeger.

Er veranderde pas iets toen kind nummer drie op komst was. Ze wilden graag wat ruimer wonen, dus de huizenjacht werd geopend – eerst gewoon in hun eigen omgeving. “Totdat we, eigenlijk voor de grap, keken wat we met ons budget in de Achterhoek konden kopen”, vertelt Regina. De rest is geschiedenis, zoals dat heet.

"Hier een baan vinden, vormde voor mij geen enkel beletsel"

Roel ten Have, werkvoorbereider bij Alferink Installatietechniek

Meer woongenot voor hetzelfde geld

Het is een bekend gegeven: de Achterhoek biedt voor hetzelfde geld nou eenmaal veel meer woongenot. Regina en Roel vonden een ruime kavel voor een fijn nieuwbouwhuis; een perfecte plek om met hun jonge gezin aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. In het dorp van hun jeugd, Aalten, vlakbij waar het allemaal was begonnen.

In de zomer van 2019 zeiden ze de Randstad vaarwel. Regina had nog wel even in dubio gezeten. Oorzaak: werk. Voor Roel, die in de installatiebranche werkt, vormde dat geen enkel beletsel. Technici zoals hij worden met open armen ontvangen door de Achterhoekse werkgevers, ze rollen nog net de rode loper niet voor je uit. Voor Regina lag dat anders. “Ik werk als change manager en hou van de dynamiek van grote organisaties”, legt ze uit. “In de Achterhoek zijn volop leuke bedrijven, maar die hele grote organisaties zijn nogal schaars.” Gelukkig bleek haar werkgever, een bank, wel open te staan voor thuiswerken. “Ik hoef maar twee dagen per week naar Utrecht. Dat is prima te doen. Vanwege corona werk ik momenteel zelfs volledig vanuit huis.”

Buurtmaken

Aarden in hun nieuwe woonomgeving kostte Roel en Regina weinig moeite. Het hielp natuurlijk dat ze er als ‘terugkeerders’ al oude bekenden hadden. Maar dat was niet de enige reden. Regina: “Ik ben lid geworden van de atletiek- en de toneelvereniging. Op die manier heb ik veel leuke nieuwe mensen leren kennen.” Ook zochten ze aansluiting bij hun buurtgenoten – of was het andersom? “We werden al uitgenodigd voor het buurtfeest toen we alleen nog maar een kavel hadden”, grinnikt Roel. Natúúrlijk vergaten de Ten Haves niet om buurt te maken, ofwel: als nieuwe bewoners een kennismakingsborrel of -feestje organiseren voor hun buurtgenoten. “We weten hoe belangrijk dat is in de Achterhoek.”

Zelf de wereld ontdekken

Voor het familieleven is het eveneens fijn om weer terug te zijn. “Met ouder wordende ouders, die op den duur misschien meer zorg nodig hebben, is het een prettig idee om niet meer zo ver weg te wonen”, vindt Regina. “De kinderen vinden het ook heerlijk om dichtbij opa en oma te zijn. En andersom ook: de opa’s en oma’s genieten er enorm van om de kleinkinderen vaker te zien, al is het maar voor een potje rummikub na schooltijd”, vult Roel aan. “Sowieso hebben de kinderen het goed naar hun zin hier. Er is veel ruimte om te spelen, letterlijk en figuurlijk. We weten dat buurtbewoners ook een oogje in het zeil houden. Daardoor durven we de kinderen meer vrijheid te geven om zélf de wereld te ontdekken, zonder dat papa of mama ze steeds op hun vingers kijken.”

Minder mensen

Dat veilige, vrije gevoel is heel waardevol, vindt Roel. “Zowel voor de kinderen als voor ons. In de Randstad vond ik het weleens beklemmend dat er al-tijd mensen zijn. Zelfs in het bos was het druk.” Regina valt in: “Als je hier tien kilometer wandelt, kom je misschien zes anderen tegen. En ik heb hier nog nooit meegemaakt dat er geen plek meer was op een terras. Ik ben blij dat we van die drukte af zijn. Mensen worden er prikkelbaar van, met korte lontjes. Hier gaat het er gelukkig een stuk gemoedelijker aan toe.”

Vraag voor Roel en Regina? Mail ons!

Kom leven in De Achterhoek

Lijkt je dat ook wel wat, die rust, ruimte en natuur? Ontdek wat de Achterhoek jou te bieden heeft!

Aalten?

Aalten ligt in de gelijknamige gemeente Aalten, tegen de Duitse grens aan en ligt gunstig ten opzichte van uitvals- en snelwegen. Rondom de kern van Aalten liggen ruim opgezette nieuwbouwwijken. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie behoort een deel van de gemeente sinds 2005 tot Nationaal Landschap. Typisch voor deze streek zijn glooiende weilanden, oude boerderijen, bossen en slingerende beekjes.

Bronckhorst Doetinchem Berkelland Oude IJsselstreek Aalten Oost Gelre Winterswijk Montferland

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven