Home/Magazine/Volop genieten van het ritme van de regio
Volop genieten van het ritme van de regio
Van een wekelijkse volleybaltraining bij KSV Vragender tot een spontaan buurtfeest in Groenlo: Isabel Harmelink 27 geniet volop van haar terugkeer in de Achterhoek. Na vijf jaar Den Haag verhuisde ze begin 2024 weer naar de regio. Samen met haar vriend Rick huurt ze nu een sfeervolle boerderijwoning net buiten Groenlo. “Het is zo fijn om ‘s ochtends uit te kijken over weilanden. Die ruimte, die rust – dat miste ik in de Randstad.”
Van Haagse hofjes naar Achterhoekse velden
De keuze om terug te keren kwam niet uit de lucht vallen: “In Den Haag had ik het naar mijn zin, maar ik was het reizen zat. Elk weekend naar de Achterhoek en weer terug om mijn vriend te bezoeken, dat was gewoon niet meer vol te houden.” Isabel haar ideale stap? Een baan zoeken in de Achterhoek en terugverhuizen. Bij Seesing Flex vond ze een baan als intercedent, een functie die perfect aansloot bij haar wens om in de regio te werken. “Toen ik wist dat ik was aangenomen, was de beslissing snel gemaakt.” “Mijn leidinggevende in Den Haag begreep het meteen: ‘Ik snap dat je terug wilt naar zo’n mooie regio!’” De eindeloze treinritten maakten plaats voor woon-werk verkeer zonder files.
"De Achterhoek heeft veel te bieden, maar zelf maak je het verschil."
Isabel, Intercedent bij Seesing Flex
Nieuwe wortels, oude gewoontes
Isabel hervond in de Achterhoek niet alleen de rust, maar ook haar sociale leven. “Ik ben weer bij mijn oude team gaan volleyballen, bij KSV Vragender. Het voelde alsof ik nooit was weggeweest.” Ook vrienden en familie ontvingen haar met open armen. “Een vriendin zei zelfs: ‘Ik hoopte al dat je terug zou komen!’” Isabels oude netwerk was er nog, maar ze ontdekte nieuwe Achterhoekse tradities. “We waren net verhuisd en kregen meteen een uitnodiging voor een buurtfeest. In Den Haag kende ik mijn buren amper; hier voelt het alsof iedereen je meteen welkom heet.” Ook gaat Isabel tegenwoordig mee naar de carnavalsvereniging van haar vriend Rick “Het is een gezellige groep. Ze hebben me welkom geheten, en het voelt fijn om daar deel van uit te maken,” zegt ze.
"Ik spreek regelmatig mensen die overwegen om in de Achterhoek te werken, of zelfs te verhuizen."
Isabel
Een baan met een blik op de regio
Voor Isabel gaat werk verder dan afspraken en papieren. “Wat ik het mooiste vind, is mensen helpen aan een baan waar ze écht op hun plek zijn.” Haar werk bij Seesing Flex biedt niet alleen inzicht in carrièremogelijkheden in de Achterhoek, maar ook in de veelzijdigheid van de regio. “Ik kom bij bedrijven waarvan ik niet wist dat ze hier zaten. Pas als je hier werkt en woont, ontdek je hoeveel kansen er zijn.” Isabel merkt dat haar eigen verhaal anderen inspireert. “Ik spreek regelmatig mensen die overwegen om in de Achterhoek te werken, of zelfs te verhuizen. Ik vertel ze over mijn eigen stap terug en hoe goed dat heeft uitgepakt. Het is fijn om die ervaring te kunnen delen.”
Het leven dat thuiskomen
De terugkeer naar de Achterhoek geeft Isabel de vrijheid waar ze naar verlangde. “Mijn ouders hebben een hond, samen maken we nu lange wandelingen. Je loopt hier gewoon de deur uit en je staat in de natuur. Het is rustiger, op een fijne manier. Mensen zijn nuchter, sociaal en makkelijk in de omgang. Het past bij wie ik ben”, vertelt Isabel. Geen haastige stadse cultuur, maar ruimte voor spontaniteit. Natuurlijk vraagt het soms wat aanpassingen. “Een auto of een goede fiets is hier eigenlijk onmisbaar. Maar dat neem ik graag voor lief. De voordelen wegen veel zwaarder.” Haar boodschap voor mensen die twijfelen? “Gewoon doen. De Achterhoek heeft veel te bieden, maar zelf maak je het verschil. Mensen leren kennen gaat niet altijd vanzelf, door daar moeite voor te doen, krijg je er heel veel voor terug.”
Wonen in Oost Gelre
Oost Gelre combineert fijn wonen, werken en genieten. Kies voor een huis in een levendig dorp, de stad of het buitengebied, altijd met een sterk gevoel van noaberschap. De gemeente bruist van evenementen zoals De Zwarte Cross en het bloemencorso, en biedt rust en natuur met een overvloed aan wandel- en fietspaden en historisch erfgoed. Met een innovatief bedrijfsleven en internationale kansen is Oost Gelre een plek vol mogelijkheden. Ontdek het zelf.
Bart en Joanne Vlaanderen dachten al een tijdje na over een terugkeer naar de Achterhoek. Maar ze vonden het een grote stap. Zouden ze niet vereenzamen...? En was er wel werk te vinden...?
Michael Ogubai verruilde de file voor de fiets, een wachtlijst voor zwemles en stenen voor groen. “De Achterhoek heeft veel te bieden. Meer dan mensen denken.”
Michiel Klitsie maakt met Lieneke in Groenlo zijn ‘American dream’ waar. Beiden vonden er inspirerende banen en een prachtig huis. “Ik wilde altijd naar grote steden, naar het buitenland. Die onrust is helemaal weg.”
Teun Aalders en Robin Erken verhuisden van een appartement van 50 m2 naar een Achterhoekse boerderij van 500 m2. Werk vonden ze eerder dan een huis. Maar zou het niet té rustig worden...?
In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.”
Eén van Achterhoeks best bewaarde geheimen: ruim 800 medewerkers ontwikkelen hoogwaardige, technologische oplossingen, zijn wereldwijd actief en werken bij één van Nederlands oudste beursgenoteerde bedrijven.
De charme van de Achterhoek reikt verder dan mooie landschappen en een ongedwongen sfeer. Het bruist hier van de nieuwe ideeën, producten of methoden die worden omgetoverd tot geniale uitvindingen. Met als resultaat economische groei, een fijne leefomgeving of meer baankansen in de buurt. Want één ding hebben deze uitvindingen met elkaar gemeen: ze zijn wereldwijd bekend en geboren in de Achterhoek. Hieronder hebben we vijf van die talloze uitvindingen op een rijtje gezet.
Roel en Regina ten Have ontmoetten elkaar vlak voordat zij ging studeren. “Als jij de rest van je leven in Aalten wil blijven, wordt het niks tussen ons”, zei ze toen...
Annemiek van der Hoek, cultureel maatschappelijk ondernemer, voelt zich thuis in de Achterhoek. Een tijd lang werkte ze als directeur bij De Koppelkerk in Bredevoort. Met een grote groep vrijwilligers organiseerde ze exposities, lezingen en concerten. “Hier verstaan ze echt de kunst van samen dingen voor elkaar krijgen.”
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
Een doos met jouw nieuwe blouse erin wordt razendsnel het magazijn uitgestuurd, dwars door kilometerslange opslagrekken. Het magazijn is zo groot dat het personeel er lopend niet aan begint. Achter deze logistieke precisie schuilt een ingenieus opslagsysteem, ontworpen, geproduceerd en getest door NEDCON. Een international met een hoofdkantoor in Doetinchem.
Iedere inwoner van het Achterhoekse plaatsje Ulft kent wel iemand die er gewerkt heeft: de DRU. Van de achttiende eeuw tot 1999 lag hier de bakermat van de Nederlandse gietijzerindustrie. De DRU was daarmee ook één van de belangrijkste werkgevers in de omgeving. In 2009 kreeg het industriepark een nieuwe bestemming als ontmoetingsplek op het gebied van kunst, cultuur en horeca. Later kwam hier ook educatie, toerisme, participatie en innovatie bij.
Waar ga je als Achterhoekse (zelfstandige) zorgprofessional heen als je werk zoekt? Werk waar je blij van wordt? Juist, HappyNurse. Dit uitzend- en bemiddelingsbureau staat bekend om persoonlijke aandacht en een gemoedelijke sfeer. Ze hielpen al vele regionale instellingen zoals ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en GGZ instellingen aan de juiste match.
Cato Moens verhuisde samen met haar vriend van een klein appartement in Voorburg naar een grote boerderij in de Achterhoek. Ze vond er precies wat ze zocht: rust, ruimte en prachtige natuur.
Esther Ruesen deelt met Bart Kiers een grote liefde voor de Achterhoek. Samen hebben ze een missie: “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek écht welkom heten.”
Veel van de rallywagens en trucks die deelnemen aan de Dakar Rally, zijn Achterhoekse scheurmonsters. Althans... de schokdempers worden gemaakt door Reiger Suspension in Hengelo.
Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg.
Klaar met de filestress: Lynn gaat voor nieuw werkgeluk in Doetinchem
Lynn de Vries verhuisde vier jaar geleden van de Randstad naar de Achterhoek. Haar nieuwe woonomgeving bood direct veel rust en ruimte, maar de flinke reistijd richting haar werk in Arnhem nog niet. Afgelopen zomer switchte ze naar een baan bij de gemeente Doetinchem. “Ik heb nu zelfs tijd om vóór het eten te sporten!”