Cato Moens (38) verhuisde samen met haar vriend van een klein appartement in Voorburg naar een grote boerderij in de Achterhoek. “Het programma ‘Ik vertrek’ in het klein”, grapt ze. Cato vond er precies wat ze zocht: rust, ruimte en prachtige natuur. “En toen we er net woonden het festival Mañana Mañana in de achtertuin. Hoe leuk is dat!”
Vaak als de tweeling van Cato op fietsjes door de grote tuin crost, staat ze te kijken naar de enorme speelruimte die ze hebben. “Dat is echt niet normaal, maar zij weten niet beter.” Cato is geboren en getogen in Rotterdam en verhuisde zes jaar geleden samen met haar vriend Sebastiaan naar Hummelo in de Achterhoek. “Het was altijd al zijn droom geweest om op een boerderij te wonen. We hebben maandenlang Funda afgestruind. Door heel Nederland. Uiteindelijk zijn we gevallen voor de Achterhoek. We vinden de omgeving prachtig en de mensen vriendelijk en open. Bovendien is de Achterhoek goed bereisbaar.”
"Ik wil een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de regio."
Cato Moens, project controller bij Agem
Werk van betekenis
In het eerste jaar dat Cato en Sebastiaan in Hummelo woonden, reisden ze voor hun werk elke dag nog op en neer naar Leiden. “We hadden maar weinig tijd om echt te genieten van onze nieuwe woonplek. Dus toen ik zwanger was, ben ik werk gaan zoeken in de omgeving”, vertelt Cato. Dat vond ze snel. Ze ging aan de slag als projectassistent voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Een jaar later maakte Cato de overstap naar de Achterhoekse energiecoöperatie Agem. “Ik wilde een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Achterhoek. Zodat al het mooie hier behouden blijft.”
Gevoel van vrijheid
Elke dag opnieuw geniet Cato met haar gezin van de natuur om haar heen. “Ik ben veel meer buiten dan in Voorburg. Daar bestonden de seizoenen uit wel of geen jas aan. Hier maak ik ze echt bewust mee. Dat is prachtig. Ik heb ook het tuinieren ontdekt. Lekker met m’n vingers in de grond”, legt ze uit. Ze waardeert haar tuin en de omgeving in dit coronatijdperk meer dan ooit. “Als ik nu nog in dat appartement had gewoond, was ik gek geworden. Zeker nu we kinderen hebben.” Cato ervaart met de ruimte ook veel vrijheid. En zij niet alleen. “Sebastiaan kan ook ’s avonds laat nog lekker klussen in de schuur. Met de muziek lekker hard. Niemand die het hoort. Niemand die er last van heeft.”
Festival in de achtertuin
Na bezoek aan familie en vrienden in Rotterdam of Voorburg is Cato altijd weer blij als ze terug is op de boerderij. “Dit is mijn rustige en groene basis.” Als ze drukte wil, kan ze die opzoeken. “In de beginjaren kwam één keer per jaar de drukte naar ons toe. Dan streek het festival Mañana Mañana achter onze boerderij neer. Daar konden we gewoon naar toe lopen. Dat was zo leuk!” Dat is niet meer. Mañana Mañana zet haar tenten nu ergens anders op, maar nog steeds in de Achterhoek. “We gaan er graag naar toe en vrienden uit het westen gaan maar wat graag mee. Dan blijven ze hier logeren en genieten ze van onze plek.”
Mix van jong en oud
Cato mist de stad niet. Wat ze wel mist, is de diversiteit aan mensen. Maar daar heeft ze tot haar eigen verbazing een ander soort variatie voor teruggekregen. Cato: “In de Achterhoek mengt jong en oud meer dan in de grote stad. Daar zit iedereen toch meer in z’n eigen leeftijdsbubbel. Hier zie je meer alle leeftijden bij elkaar. Dat heeft me verrast en vind ik heel verrijkend.” Over jong en oud gesproken: de ouders van Cato zijn hun dochter gevolgd naar de Achterhoek en wonen nu al een paar jaar middenin Hummelo. “Het zijn rasechte Rotterdammers. Ze kenden hier niemand, maar zijn helemaal opgenomen in de gemeenschap. Zij gaan hier nooit meer weg. Wij ook niet.”
Hummelo is een klein dorp in de gemeente Bronckhorst. Het is gebouwd op een rivierduin langs de Oude IJssel. Hummelo kent een beschermd dorpsgezicht en tal van Rijks- en gemeentemonumenten. En: veel omringend land en boerderijen, vaak nog met herkenbare rood-gele wapenkleuren op de luiken.
Hummelo is bekend vanwege het in stand houden van oude tradities zoals het jaarlijkse Oogstfeest (de ‘Hummelse Kermis’) en van bekende evenementen als Mañana Mañana en Vive la France.
Magazine
Een greep uit ons magazine
De Achterhoek maakt het plaatje voor mij compleet
Novita Patresia Amba (42) kwam acht jaar geleden voor de liefde van Indonesië naar Amsterdam, maar ze landde pas echt toen ze vorig jaar als verpleeghuisarts aan het werk kon in de Achterhoek. Niet eerder voelde ze zich zo welkom in Nederland. “Een buurvrouw vroeg me meteen op de koffie.”
Michael Ogubai verruilde de file voor de fiets, een wachtlijst voor zwemles en stenen voor groen. “De Achterhoek heeft veel te bieden. Meer dan mensen denken.”
Niet de zorg, maar een gelukkig leven centraal stellen. Dat vindt Sensire belangrijk, voor zowel klanten, bewoners en revalidanten als medewerkers. En daar sluit Hetty van Essen, wijkverpleegkundige in het team Hengelo – Keijenborg, zich graag bij aan. Na 30 jaar in het Gooi verruilde ze haar werkplek voor de mooie Achterhoek. Omdat haar familie en een vriendin hier wonen, maar ook omdat de manier waarop we naar elkaar omkijken haar aanspreekt.
Verstopt in een gigantische grijze doos op een bedrijventerrein in Aalten vind je de 10.000 m2 grote showroom van Kaemingk. Je zou zo nietsvermoedend langs deze internationaal opererende groothandel in decoratieartikelen rijden, maar eenmaal binnen stap je regelrecht een sprookje in.
De charme van de Achterhoek reikt verder dan mooie landschappen en een ongedwongen sfeer. Het bruist hier van de nieuwe ideeën, producten of methoden die worden omgetoverd tot geniale uitvindingen. Met als resultaat economische groei, een fijne leefomgeving of meer baankansen in de buurt. Want één ding hebben deze uitvindingen met elkaar gemeen: ze zijn wereldwijd bekend en geboren in de Achterhoek. Hieronder hebben we vijf van die talloze uitvindingen op een rijtje gezet.
Waar ga je als Achterhoekse (zelfstandige) zorgprofessional heen als je werk zoekt? Werk waar je blij van wordt? Juist, HappyNurse. Dit uitzend- en bemiddelingsbureau staat bekend om persoonlijke aandacht en een gemoedelijke sfeer. Ze hielpen al vele regionale instellingen zoals ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en GGZ instellingen aan de juiste match.
Klaar met de filestress: Lynn gaat voor nieuw werkgeluk in Doetinchem
Lynn de Vries verhuisde vier jaar geleden van de Randstad naar de Achterhoek. Haar nieuwe woonomgeving bood direct veel rust en ruimte, maar de flinke reistijd richting haar werk in Arnhem nog niet. Afgelopen zomer switchte ze naar een baan bij de gemeente Doetinchem. “Ik heb nu zelfs tijd om vóór het eten te sporten!”
Hoe maak je van veiligheid een aantrekkelijk thema in plaats van een verplicht nummer? Die uitdaging grijpt het Achterhoekse bedrijf Achterkamp met beide handen aan. Met als missie ‘Samen bewust veilig’ zijn ze hard op weg om dé leer- en ontwikkelpartner te worden op het gebied van veiligheid.
Winterswijk is een dorp met de kwaliteiten van een stad
Raymond Meijnen (40) keerde terug naar zijn geboorteplaats Winterswijk voor een droombaan bij pompenspecialist Pentair. Toen zijn vrouw Nienke (35) partner kon worden in een verloskundigenpraktijk in Winterswijk, gingen ze er ook wonen. “Winterswijk is een dorp, maar heeft alles van een stad.”
Esther Ruesen deelt met Bart Kiers een grote liefde voor de Achterhoek. Samen hebben ze een missie: “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek écht welkom heten.”
Teun Aalders en Robin Erken verhuisden van een appartement van 50 m2 naar een Achterhoekse boerderij van 500 m2. Werk vonden ze eerder dan een huis. Maar zou het niet té rustig worden...?
Veel van de rallywagens en trucks die deelnemen aan de Dakar Rally, zijn Achterhoekse scheurmonsters. Althans... de schokdempers worden gemaakt door Reiger Suspension in Hengelo.
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg.
Eén van Achterhoeks best bewaarde geheimen: ruim 800 medewerkers ontwikkelen hoogwaardige, technologische oplossingen, zijn wereldwijd actief en werken bij één van Nederlands oudste beursgenoteerde bedrijven.
Weleens een Levi’s store, Hunkemöller, Aldi of Intratuin binnengewandeld? Grote kans dat de winkelpresentatie ontwikkeld én geproduceerd is door BVH Display. Het bedrijf heeft een nuchter Achterhoeks karakter, maar met een service van concept tot aan implementatie weten ze ook de internationale retailmarkt in te pakken.
Michiel Klitsie maakt met Lieneke in Groenlo zijn ‘American dream’ waar. Beiden vonden er inspirerende banen en een prachtig huis. “Ik wilde altijd naar grote steden, naar het buitenland. Die onrust is helemaal weg.”
Roel en Regina ten Have ontmoetten elkaar vlak voordat zij ging studeren. “Als jij de rest van je leven in Aalten wil blijven, wordt het niks tussen ons”, zei ze toen...
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
Bart en Joanne Vlaanderen dachten al een tijdje na over een terugkeer naar de Achterhoek. Maar ze vonden het een grote stap. Zouden ze niet vereenzamen...? En was er wel werk te vinden...?