Dit voelt als thuiskomen

Dit voelt als thuiskomen

Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg. “Dit voelt als thuiskomen”, vertelt zesvoudig international De Jong. Hij heeft getekend voor een jaar, met optie op verlenging.

Als er in De Vijverberg werd gescoord, kon Siem de Jong het vroeger thuis bijna horen. Hij groeide op met het stadion van De Graafschap op dribbelafstand. Al jong begon hij met voetballen. Eerst met vriendjes uit de buurt en broer Luuk natuurlijk, daarna bij amateurclub DZC’68. “Daar werd ik als 12-jarige gescout voor de jeugdopleiding van De Graafschap”, vertelt De Jong. Vier jaar lang trainde hij bij de club. De samenwerking met zijn middelbare school, het Rietveld Lyceum, was top. “Ik kreeg de kans om topsport en een schoolcarrière te combineren. Ik zat in een speciale sportklas en deed VWO. Een topsportcoördinator zorgde voor begeleiding”, legt De Jong uit.

“Ik kreeg de kans om topsport en een schoolcarrière te combineren."

Tegen de drukte in

Het eerste elftal van De Graafschap heeft De Jong toen niet gehaald, want Ajax haalde ‘m als jong talent binnen. Hij startte in 2005 bij de jeugdopleiding van de Amsterdamse topclub. Nu was de training niet meer naast de deur, maar op sportcomplex De Toekomst van Ajax, 130 kilometer van huis. “Soms werd ik gebracht, maar vaak ook ging ik met de trein. Geen probleem. Dat ging prima. Op de terugweg kon ik lekker uitrusten van de training”, blikt De Jong terug. Hij maakt de reis nu weer, maar in tegengestelde richting. De Jong woont met zijn vrouw en twee dochtertjes in Amstelveen. “We wonen net een jaar in ons nieuwe huis en willen er graag nog van genieten. Ik rijd ’s ochtends heel rustig naar Doetinchem en ook na de training, terug naar Amstelveen, ga ik tegen de drukte in. Geen files. Heel goed te doen”, vertelt de voetballer over het woon-sport-verkeer. “En soms blijf ik gewoon lekker slapen bij mijn ouders in Doetinchem.”

Villa Ruimzicht

De Jong is terug bij De Graafschap, maar wat Doetinchem betreft is hij eigenlijk nooit echt weggeweest. De stad is voor hem meer dan voetbal. Het is familie en vrienden. Hij komt er vaak, behalve dan in de periode dat hij voetbalde in het buitenland; bij Newcastle United, Sydney FC en  FC Cincinnati. “Met voetbal verhuis je van plek naar plek. Ik heb mooie dingen gezien en op mooie plekken gewoond. Sydney was geweldig”, vertelt De Jong. Maar dat is de Achterhoek ook, vindt hij. “Het is hier lekker rustig. Geen vliegtuigen. Geen druk verkeer. De natuur is prachtig. Ik vind het heerlijk om hier lekker te ontspannen en relaxen. Gezellig met familie en vrienden barbecueën.” In de tijd dat hij in het buitenland zat, is Doetinchem veranderd, vindt De Jong. Het aanbod van restaurants is groter geworden. “Vroeger was er niet zoveel. Dat miste ik wel. Maar er is heel wat bijgekomen: Gringo’s, Macamba, een nieuwe Italiaan (red. Lola), Orangerie De Pol. Ik ga ook graag naar het restaurant van Villa Ruimzicht (red. Restaurant Lokaal). Vind ik nog steeds bijzonder, omdat ik nog les heb gehad in dat mooie gebouw.”

SuperTalentenmuur

Na de training staan er soms jonge voetballertjes die graag een handtekening willen van international Siem de Jong. Die zet hij graag. De jeugd heeft de toekomst. “Ik heb vrienden die betrokken zijn bij de Jeugdopleiding van De Graafschap. Er wordt echt werk gemaakt van het ontwikkelen van talenten tot profvoetballers”, weet De Jong. De jonge voetballers trainen op sportpark De Bezelhorst, waar ook het eerste elftal traint. De jonge talenten staan op een groot billboard, de SuperTalentenmuur, een belangrijk project binnen de Jeugdopleiding van De Graafschap. Sponsors ‘adopteren’ een speler en kunnen een bijdrage leveren aan de groei en ontwikkeling van jeugdspelers. Die dromen van een carrière als profvoetballer. Net als Siem de Jong. Die heeft een nieuw doel. “Promotie. Dat zou mooi zijn.”

Aju filestress. Hallo nieuwe baan!

Tijd voor een switch in je carrière? Of toe aan verandering van werkomgeving? Kom werken in Doetinchem.

De gevarieerde, solide economie heeft veel maakindustrie en een grote dienstverlenende sector (detailhandel, vrije tijd, zorg, onderwijs). Genoeg banen voor de toekomst dus!

Kom werken in Doetinchem

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven