Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg. “Dit voelt als thuiskomen”, vertelt zesvoudig international De Jong. Hij heeft getekend voor een jaar, met optie op verlenging.
Als er in De Vijverberg werd gescoord, kon Siem de Jong het vroeger thuis bijna horen. Hij groeide op met het stadion van De Graafschap op dribbelafstand. Al jong begon hij met voetballen. Eerst met vriendjes uit de buurt en broer Luuk natuurlijk, daarna bij amateurclub DZC’68. “Daar werd ik als 12-jarige gescout voor de jeugdopleiding van De Graafschap”, vertelt De Jong. Vier jaar lang trainde hij bij de club. De samenwerking met zijn middelbare school, het Rietveld Lyceum, was top. “Ik kreeg de kans om topsport en een schoolcarrière te combineren. Ik zat in een speciale sportklas en deed VWO. Een topsportcoördinator zorgde voor begeleiding”, legt De Jong uit.
“Ik kreeg de kans om topsport en een schoolcarrière te combineren."
Tegen de drukte in
Het eerste elftal van De Graafschap heeft De Jong toen niet gehaald, want Ajax haalde ‘m als jong talent binnen. Hij startte in 2005 bij de jeugdopleiding van de Amsterdamse topclub. Nu was de training niet meer naast de deur, maar op sportcomplex De Toekomst van Ajax, 130 kilometer van huis. “Soms werd ik gebracht, maar vaak ook ging ik met de trein. Geen probleem. Dat ging prima. Op de terugweg kon ik lekker uitrusten van de training”, blikt De Jong terug. Hij maakt de reis nu weer, maar in tegengestelde richting. De Jong woont met zijn vrouw en twee dochtertjes in Amstelveen. “We wonen net een jaar in ons nieuwe huis en willen er graag nog van genieten. Ik rijd ’s ochtends heel rustig naar Doetinchem en ook na de training, terug naar Amstelveen, ga ik tegen de drukte in. Geen files. Heel goed te doen”, vertelt de voetballer over het woon-sport-verkeer. “En soms blijf ik gewoon lekker slapen bij mijn ouders in Doetinchem.”
Aju
Dááág Sydney en drukte met vliegtuigen!
Villa Ruimzicht
De Jong is terug bij De Graafschap, maar wat Doetinchem betreft is hij eigenlijk nooit echt weggeweest. De stad is voor hem meer dan voetbal. Het is familie en vrienden. Hij komt er vaak, behalve dan in de periode dat hij voetbalde in het buitenland; bij Newcastle United, Sydney FC en FC Cincinnati. “Met voetbal verhuis je van plek naar plek. Ik heb mooie dingen gezien en op mooie plekken gewoond. Sydney was geweldig”, vertelt De Jong. Maar dat is de Achterhoek ook, vindt hij. “Het is hier lekker rustig. Geen vliegtuigen. Geen druk verkeer. De natuur is prachtig. Ik vind het heerlijk om hier lekker te ontspannen en relaxen. Gezellig met familie en vrienden barbecueën.” In de tijd dat hij in het buitenland zat, is Doetinchem veranderd, vindt De Jong. Het aanbod van restaurants is groter geworden. “Vroeger was er niet zoveel. Dat miste ik wel. Maar er is heel wat bijgekomen: Gringo’s, Macamba, een nieuwe Italiaan (red. Lola), Orangerie De Pol. Ik ga ook graag naar het restaurant van Villa Ruimzicht (red. Restaurant Lokaal). Vind ik nog steeds bijzonder, omdat ik nog les heb gehad in dat mooie gebouw.”
SuperTalentenmuur
Na de training staan er soms jonge voetballertjes die graag een handtekening willen van international Siem de Jong. Die zet hij graag. De jeugd heeft de toekomst. “Ik heb vrienden die betrokken zijn bij de Jeugdopleiding van De Graafschap. Er wordt echt werk gemaakt van het ontwikkelen van talenten tot profvoetballers”, weet De Jong. De jonge voetballers trainen op sportpark De Bezelhorst, waar ook het eerste elftal traint. De jonge talenten staan op een groot billboard, de SuperTalentenmuur, een belangrijk project binnen de Jeugdopleiding van De Graafschap. Sponsors ‘adopteren’ een speler en kunnen een bijdrage leveren aan de groei en ontwikkeling van jeugdspelers. Die dromen van een carrière als profvoetballer. Net als Siem de Jong. Die heeft een nieuw doel. “Promotie. Dat zou mooi zijn.”
Aju filestress. Hallo nieuwe baan!
Tijd voor een switch in je carrière? Of toe aan verandering van werkomgeving? Kom werken in Doetinchem.
De gevarieerde, solide economie heeft veel maakindustrie en een grote dienstverlenende sector (detailhandel, vrije tijd, zorg, onderwijs). Genoeg banen voor de toekomst dus!
Pak je in de Achterhoek een trein of bus? Grote kans dat deze van Arriva is. Al jaren is dit bedrijf verantwoordelijk voor al het openbaar vervoer in onze regio. En dat zal de komende jaren niet veranderen. Arriva mag namelijk de komende 17 jaar door blijven rijden met treinen en bussen in de Achterhoek, onder andere op het traject tussen Winterswijk en Arnhem.
Ontdek jouw ideale werkplek: 5x flexwerken in de Achterhoek
Flexwerken in de Achterhoek: simpel én effectief. Of je nu als zzp’er nieuw bent in de regio of in loondienst een keer van omgeving wilt wisselen, de Achterhoek heeft inspirerende werkplekken waar je productief aan de slag kunt met toch wat reuring om je heen. Hieronder vind je vijf tips die je werkdag net wat leuker maken. Van oude scholen tot moderne innovatiecentra, neem je laptop mee en ontdek waar jij het prettigst werkt.
Verstopt in een gigantische grijze doos op een bedrijventerrein in Aalten vind je de 10.000 m2 grote showroom van Kaemingk. Je zou zo nietsvermoedend langs deze internationaal opererende groothandel in decoratieartikelen rijden, maar eenmaal binnen stap je regelrecht een sprookje in.
Hoe maak je van veiligheid een aantrekkelijk thema in plaats van een verplicht nummer? Die uitdaging grijpt het Achterhoekse bedrijf Achterkamp met beide handen aan. Met als missie ‘Samen bewust veilig’ zijn ze hard op weg om dé leer- en ontwikkelpartner te worden op het gebied van veiligheid.
Een doos met jouw nieuwe blouse erin wordt razendsnel het magazijn uitgestuurd, dwars door kilometerslange opslagrekken. Het magazijn is zo groot dat het personeel er lopend niet aan begint. Achter deze logistieke precisie schuilt een ingenieus opslagsysteem, ontworpen, geproduceerd en getest door NEDCON. Een international met een hoofdkantoor in Doetinchem.
Novita Patresia Amba (42) kwam acht jaar geleden voor de liefde van Indonesië naar Amsterdam, maar ze landde pas echt toen ze vorig jaar als verpleeghuisarts aan het werk kon in de Achterhoek. Niet eerder voelde ze zich zo welkom in Nederland. “Een buurvrouw vroeg me meteen op de koffie.”
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
Eén van Achterhoeks best bewaarde geheimen: ruim 800 medewerkers ontwikkelen hoogwaardige, technologische oplossingen, zijn wereldwijd actief en werken bij één van Nederlands oudste beursgenoteerde bedrijven.
Niet de zorg, maar een gelukkig leven centraal stellen. Dat vindt Sensire belangrijk, voor zowel klanten, bewoners en revalidanten als medewerkers. En daar sluit Hetty van Essen, wijkverpleegkundige in het team Hengelo – Keijenborg, zich graag bij aan. Na 30 jaar in het Gooi verruilde ze haar werkplek voor de mooie Achterhoek. Omdat haar familie en een vriendin hier wonen, maar ook omdat de manier waarop we naar elkaar omkijken haar aanspreekt.
Esther Ruesen deelt met Bart Kiers een grote liefde voor de Achterhoek. Samen hebben ze een missie: “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek écht welkom heten.”
LOGISZ is een ambitieus fullservice marketing- en communicatiebureau dat opgericht is in 1999. Het team bestaat uit 38 professionals die strategieën en concepten ontwikkelen en vertalen naar resultaatgerichte oplossingen. Samen met klanten uit de B2B, onderwijs en non-profitorganisaties brengen - en houden – ze doelgroepen in beweging. Sinds 2022 is LOGISZ gevestigd in een splinternieuw pand aan de Havenstraat in Doetinchem.
In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.”
Van een wekelijkse volleybaltraining bij KSV Vragender tot een spontaan buurtfeest in Groenlo: Isabel Harmelink (27) geniet volop van haar terugkeer in de Achterhoek. Na vijf jaar Den Haag verhuisde ze begin 2024 weer naar de regio. Samen met haar vriend Rick huurt ze nu een sfeervolle boerderijwoning net buiten Groenlo. “Het is zo fijn om ‘s ochtends uit te kijken over weilanden. Die ruimte, die rust – dat miste ik in de Randstad.”
Samenwerking, échte aandacht en innovatie in de zorg? Bij Azora is het de normaalste zaak van de wereld. In negen locaties in de Achterhoek zorgen hier ruim 2.100 medewerkers voor het welzijn van ouderen. Het bedrijf is de afgelopen jaren 3 keer op rij uitgeroepen tot beste werkgever van Gelderland. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?
Teun Aalders en Robin Erken verhuisden van een appartement van 50 m2 naar een Achterhoekse boerderij van 500 m2. Werk vonden ze eerder dan een huis. Maar zou het niet té rustig worden...?
Als 17-jarige jongen kwam Frank Dimmendaal bij Rensa in Doetinchem. Om onderdelen te halen voor zijn werk als installateur, maar ook voor een gezellig bakje koffie. Toen hij er 20 jaar later op gesprek kwam voor de functie van technisch adviseur, herkende hij meteen diezelfde open sfeer. "Het is een familiebedrijf, maar we durven ook te innoveren. Je wordt hier uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen."
Hergebruik, repareren, recyclen, dat zijn de uitdagingen van de toekomst. Zo zet ook de gemeente Doetinchem hoog in, met als doel een volledig circulaire economie, ofwel zonder verspilling. Voor Shiri Bouchan dé reden om vanuit Arnhem hier te komen werken als beleidsmedewerker Circulaire Economie. Al snel sloot ze de gemeente Doetinchem in haar groene hart.
Linda en Harald de Rooij verhuisden vorig jaar augustus van Heemskerk naar Dinxperlo. “We ervaren hier een grotere kwaliteit van leven”, vertelt Harald. “Al sinds mijn vader, Simon Kistemaker, alias De Kist, trainer was van De Graafschap, ben ik verliefd op deze streek”, voegt Linda toe. Het stel vond in de Achterhoek rust, ruimte én werk.