Bonjour!
Die heerlijke baguette van het bakkertje in dat slaperige Zuid-Franse dorpje? Komt uit de Achterhoek!
Nou ja, een beetje dan… In elk geval is de kans groot dat het brood dat je op vakantie eet een vleugje Achterhoek in zich draagt. Want in meer dan vijftig landen wereldwijd maken bakkerijen gebruik van de oplossingen van het Achterhoekse bedrijf Kaak.
Technologie op maat
Kaak ontwikkelt apparatuur voor elke fase van het broodbakken, van mengen en bakken tot transport. In een beetje bakkerij is minstens één oplossing van Kaak te vinden. Het Achterhoekse bedrijf is vooral sterk in technologie op maat. Zo moet voor een Franse baguette met open structuur het deeg rustig behandeld worden. Daar heeft Kaak dus een specifieke oplossing voor, net als voor Franse croissants en Italiaanse ciabatta. Zo proef je dus overal ter wereld van Achterhoekse innovatie.
Magazine
Een greep uit ons magazine
-
Achterhoeks Mooisten: Achterkamp
Hoe maak je van veiligheid een aantrekkelijk thema in plaats van een verplicht nummer? Die uitdaging grijpt het Achterhoekse bedrijf Achterkamp met beide handen aan. Met als missie ‘Samen bewust veilig’ zijn ze hard op weg om dé leer- en ontwikkelpartner te worden op het gebied van veiligheid.
-
Rust, ruimte, natuur
Cato Moens verhuisde samen met haar vriend van een klein appartement in Voorburg naar een grote boerderij in de Achterhoek. Ze vond er precies wat ze zocht: rust, ruimte en prachtige natuur.
-
Meer dan alleen maar weiland
Bart en Joanne Vlaanderen dachten al een tijdje na over een terugkeer naar de Achterhoek. Maar ze vonden het een grote stap. Zouden ze niet vereenzamen...? En was er wel werk te vinden...?
-
We zijn in een warm bad terechtgekomen
In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.”
-
Made in… Hengelo!
Veel van de rallywagens en trucks die deelnemen aan de Dakar Rally, zijn Achterhoekse scheurmonsters. Althans... de schokdempers worden gemaakt door Reiger Suspension in Hengelo.
-
Achterhoeks Mooiste – Pinkcube
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
-
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
-
De ‘American dream’ in… Groenlo!
Michiel Klitsie maakt met Lieneke in Groenlo zijn ‘American dream’ waar. Beiden vonden er inspirerende banen en een prachtig huis. “Ik wilde altijd naar grote steden, naar het buitenland. Die onrust is helemaal weg.”
-
Achterhoeks Mooisten: Royal Kaak
Het is één van de grootste machinebouwers in de regio, en een begrip in Terborg: Royal Kaak. Al vier generaties lang is dit familiebedrijf wereldwijd toonaangevend in de ontwikkeling en montage van stand-alone machines en complete bakkerijlijnen. Voor hun belangrijke positie in dit vakgebied kregen ze bij hun 175-jarig bestaan zelfs een koninklijke onderscheiding.
-
Made in… Borculo!
Het Mauritshuis: een mooi Achterhoeks kunststukje. Achterhoeks? Ja, echt! De trappen in dit museum zijn gemaakt door Wolter Tijdink in Borculo.
-
Van Heemskerk naar Dinxperlo
Linda en Harald de Rooij verhuisden vorig jaar augustus van Heemskerk naar Dinxperlo. “We ervaren hier een grotere kwaliteit van leven”, vertelt Harald. “Al sinds mijn vader, Simon Kistemaker, alias De Kist, trainer was van De Graafschap, ben ik verliefd op deze streek”, voegt Linda toe. Het stel vond in de Achterhoek rust, ruimte én werk.
-
De Achterhoek maakt het plaatje voor mij compleet
Novita Patresia Amba (42) kwam acht jaar geleden voor de liefde van Indonesië naar Amsterdam, maar ze landde pas echt toen ze vorig jaar als verpleeghuisarts aan het werk kon in de Achterhoek. Niet eerder voelde ze zich zo welkom in Nederland. “Een buurvrouw vroeg me meteen op de koffie.”
-
Achterhoeks mooisten: Nedap
Eén van Achterhoeks best bewaarde geheimen: ruim 800 medewerkers ontwikkelen hoogwaardige, technologische oplossingen, zijn wereldwijd actief en werken bij één van Nederlands oudste beursgenoteerde bedrijven.
-
Hier is iedereen welkom!
Annemiek van der Hoek, cultureel maatschappelijk ondernemer, voelt zich thuis in de Achterhoek. Een tijd lang werkte ze als directeur bij De Koppelkerk in Bredevoort. Met een grote groep vrijwilligers organiseerde ze exposities, lezingen en concerten. “Hier verstaan ze echt de kunst van samen dingen voor elkaar krijgen.”
-
Ouderenzorg + kastelen
Werken in de ouderenzorg plús cultuur snuiven in je vrije tijd? Kan in de Achterhoek!
-
Dit voelt als thuiskomen
Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg.
-
Achterhoeks Mooisten: Kaemingk
Verstopt in een gigantische grijze doos op een bedrijventerrein in Aalten vind je de 10.000 m2 grote showroom van Kaemingk. Je zou zo nietsvermoedend langs deze internationaal opererende groothandel in decoratieartikelen rijden, maar eenmaal binnen stap je regelrecht een sprookje in.
-
Achterhoeks Mooisten: LOGISZ
LOGISZ is een ambitieus fullservice marketing- en communicatiebureau dat opgericht is in 1999. Het team bestaat uit 38 professionals die strategieën en concepten ontwikkelen en vertalen naar resultaatgerichte oplossingen. Samen met klanten uit de B2B, onderwijs en non-profitorganisaties brengen - en houden – ze doelgroepen in beweging. Sinds 2022 is LOGISZ gevestigd in een splinternieuw pand aan de Havenstraat in Doetinchem.
-
Welkom in de Achterhoek!
Esther Ruesen deelt met Bart Kiers een grote liefde voor de Achterhoek. Samen hebben ze een missie: “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek écht welkom heten.”
-
Volop genieten van het ritme van de regio
Van een wekelijkse volleybaltraining bij KSV Vragender tot een spontaan buurtfeest in Groenlo: Isabel Harmelink (27) geniet volop van haar terugkeer in de Achterhoek. Na vijf jaar Den Haag verhuisde ze begin 2024 weer naar de regio. Samen met haar vriend Rick huurt ze nu een sfeervolle boerderijwoning net buiten Groenlo. “Het is zo fijn om ‘s ochtends uit te kijken over weilanden. Die ruimte, die rust – dat miste ik in de Randstad.”
-
A.I. + toprestaurant
Werken aan kunstmatige intelligentie in de voedselindustrie plús een vorkje prikken in een toprestaurant. Typisch Achterhoek.
-
Waar creativiteit en techniek samenkomen
Weleens een Levi’s store, Hunkemöller, Aldi of Intratuin binnengewandeld? Grote kans dat de winkelpresentatie ontwikkeld én geproduceerd is door BVH Display. Het bedrijf heeft een nuchter Achterhoeks karakter, maar met een service van concept tot aan implementatie weten ze ook de internationale retailmarkt in te pakken.
-
Achterhoeks Mooisten: Pentair
In het Guinness Book of Records staan de langste man, die de 2,51 meter aantikt, en de snelste auto (455,3 km/u), maar ook: pompenspecialist Pentair. Het bedrijf maakte in zijn vestiging in Winterswijk de pompen met de grootste capaciteit ter wereld. En die draaien nog steeds. In het Gemaal IJmuiden zorgen deze pompen ervoor dat Noordwest-Nederland droge voeten houdt.
-
Achterhoeks mooisten: Kramp
Met 21 vestigingen in 19 landen is het Achterhoekse Kramp een technologisch geavanceerd en innovatief e-commercebedrijf in de agrarische sector.