Welkom in de Achterhoek!

Welkom thuis!

Híj treedt overal in het land op, maar keert aan het einde van de dag altijd weer terug naar zijn basis: de Achterhoek. Zíj rende op haar 18de zo hard ze kon de Achterhoek uit om er tien jaar later echt thuis te komen.

Bart Kiers en Esther Ruesen, twee Achterhoekers met een grote liefde voor de regio én een missie. “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek echt welkom heten en ze al voor hun komst een beetje naoberschap geven.”

"Wat nou 'het nieuwe werken'? Wij zitten hier in de Achterhoek al lang in het nieuwe léven”

Bart Kiers, stand up musician

Barts vuurtje

“Vuurtje stoken in de tuin. Dat is altijd een geluksmoment”, vertelt Bart Kiers. En die tuin? Die ligt bij zijn prachtig verbouwde huis, een voormalige maalderij, in Gaanderen. Daar woont hij samen met zijn vrouw Lise Lott en drie zoontjes. Bart is geboren en getogen Achterhoeker. Hij gaat er nooit meer weg. “De prachtige natuur, de rust, de mooie dorpen en de gemoedelijkheid. Al die mooie dingen zo dichtbij. Dat is zo’n luxe. Ik heb er Lise Lott, ook afkomstig uit de Achterhoek, voor teruggehaald uit Amsterdam”, vertelt hij lachend. Niet dat Bart Amsterdam niet leuk vindt, maar langer dan een weekend wil hij er niet zijn. Dan wil hij echt terug naar de rust en de ruimte van de Achterhoek. En naar zijn vuurtje.

Niet gejaagd. Relaxt

Bart is stand up musician. Hij schrijft songs op maat voor congressen en reist daarvoor het hele land door. “Laatst was ik in Amsterdam en ging het over het nieuwe werken. Wat nou nieuwe werken, denk ik dan. Wij zitten hier in de Achterhoek al lang in het nieuwe leven”, glundert hij. Niet gejaagd leven, maar relaxt. Niet in een wereld vol prikkels, maar in een groene omgeving met rust en ruimte. “Maar reuring is er ook. Die kun je opzoeken. Lekker naar de kroeg of in de zomer naar één van de festivals in de Achterhoek: de bekende Zwarte Cross, Mañana Mañana of festival Achterland in Doetinchem. Je kunt de gezellige drukte opzoeken, maar er ook weer aan ontsnappen. Dat is de Achterhoek.”

“Als je een grote cirkel om de Achterhoek trekt, zie je dat deze streek Europees gezien een middelpunt is.”

Esther Ruesen, directeur Stadsmuseum Doetinchem

Esthers ontsnapping

“Achttien was ik en ik wist niet hoe snel ik uit Dinxperlo weg moest komen”, blikt Esther Ruesen terug. Een rondje Nederland volgde. Ze woonde achtereenvolgens in Arnhem, Breda en op Texel. Tussendoor maakte ze nog een kort uitstapje naar Tenerife. En nu? “Ik ben alweer 20 jaar thuis, in Dinxperlo.” De tien jaar buiten de Achterhoek hebben ervoor gezorgd dat ze nog beter de charmes ziet van haar geboortestreek. “Hier is alles wat het leven de moeite waard maakt: mooie natuur, vrijheid, rust, maar ook gezellige drukte.”

Dicht bij haar Nederlands-Duitse wortels

Esther is sinds 2018 directeur van Stadsmuseum Doetinchem. Ze kent de geschiedenis van de stad en de regio en weet wat die te bieden heeft. “Voor mijzelf is dit de enige plek op de wereld waar ik zo dicht bij mijn wortels ben. Ik ben een kind uit een Nederlands-Duitse familie en voel me hier heel erg thuis. Er is ruimte voor mijn Nederlandse én mijn Duitse identiteit”, legt ze uit. De Achterhoek is een grensoverschrijdende regio. “Als je een grote cirkel om de Achterhoek trekt, zie je dat deze streek echt fantastisch ligt. Het is Europees gezien echt een middelpunt.”

Thuisgevoel

Het thuisgevoel dat ze zelf ervaren, willen Bart en Esther ook geven aan nieuwkomers in de Achterhoek en aan mensen die terugkeren naar hun geboortegrond. Dat doen ze door hen een zachte landing te bieden. “Want verhuizen is een grote stap. Zeker als het naar een nieuwe streek is, waar je niemand kent”, legt Esther uit. “We willen al naober zijn, voordat mensen naar de Achterhoek verhuizen”, vult Bart aan. “Door met mensen die naar de Achterhoek willen komen, in gesprek te gaan en naar ze te luisteren. Door te vragen of we iets voor ze kunnen doen? En dan gaat het niet om het vinden van een baan of huis, maar om ontmoetingen van mens tot mens. Het leggen van verbindingen. Het in contact brengen van mensen, maar vooral om alles wat wij weten over de Achterhoek. Die kennis: daar hebben ze wat aan. Het eerlijke verhaal.”

Een zachte landing

Bart en Esther hebben voor deze zachte landing al een netwerk opgebouwd van zo’n 30 vrijwilligers die met liefde voor de Achterhoek tijd vrijmaken voor een gesprek met iemand die in hun streek wil gaan wonen. “Het gaat om ontmoetingen van mens tot mens. Digitaal, maar ook in het echt. We willen mensen echt welkom heten met een eerlijk verhaal.”

Vraag voor Esther e/o Bart? Mail ons!

Aju verloren tijd. Hallo nieuwe baan!

Tijd voor een switch in je carrière? Of toe aan verandering van werkomgeving? Kom werken in Doetinchem.

De gevarieerde, solide economie heeft veel maakindustrie en een grote dienstverlenende sector (detailhandel, vrije tijd, zorg, onderwijs). Genoeg banen voor de toekomst dus!

Kom werken in Doetinchem

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven