In het Guinness Book of Records staan de langste man, die de 2,51 meter aantikt, en de snelste auto (455,3 km/u), maar ook: pompenspecialist Pentair. Het bedrijf maakte in zijn vestiging in Winterswijk de pompen met de grootste capaciteit ter wereld. En die draaien nog steeds. In het Gemaal IJmuiden zorgen deze pompen ervoor dat Noordwest-Nederland droge voeten houdt.
In 2004 leverde Pentair twee propellerpompen voor de uitbreiding van het gemaal in IJmuiden. Ze kunnen elk 50.000 liter water per seconde verpompen en helpen daarmee wateroverlast voorkomen. Dit jaar kreeg Pentair opdracht voor het leveren van de derde pomp. Een andere, indrukwekkende prestatie van Pentair is de pompkamer die het bedrijf in 2016 leverde aan een fosfaatbedrijf in Saoedi-Arabië. Het was de grootste pompkamer voor brandbescherming die het bedrijf ooit bouwde. Het is uitgerust met vier enorme bluswater- en twee jockey pompen. “Bij het ene project gaat het om waterhuishouding, bij het andere om brandveiligheid. Het zijn meteen de twee takken in ons bedrijf: de blauwe en de rode tak”, legt Raymond Meijnen, Research & Development manager bij Pentair, uit.
Van bedenken tot ontwikkelen
Raymond is in maart 2009 bij Pentair begonnen. Hij liet er een andere baan voor schieten. “Van ontwerp tot eindproduct. Je maakt hier het hele proces mee. We hebben zelfs een eigen gieterij”, vertelt Raymond enthousiast. “Wat we bij Research & Development bedenken, zie je hier in het echt ontstaan. Zoals de X-Centric-waaier die is ontwikkeld voor pompen in rioolgemalen. Die raken vaak verstopt doordat er steeds meer vezeldoekjes in het afvalwater komen. Wij bedenken een oplossing voor dit probleem, ontwikkelen en testen het. Allemaal hier in Winterswijk. Inmiddels hebben we rioolgemalen in Amsterdam, Rotterdam en Groningen voorzien van deze innovatieve waaiers en deze draaien nu helemaal storingsvrij.”
Vakmensen
Samenwerking staat centraal bij Pentair. Zo werkt Research & Development heel nauw samen met de afdelingen Engineering en Sales. Daar werken geen typische verkopers, maar mensen die een technische achtergrond hebben. Ze denken mee in oplossingen voor de klanten. In de fabriek staan echte vakmensen. “Het gaat om heel specialistisch werk. Onder andere in de gieterij. Dat werk moet je in de praktijk leren”, vertelt HR Business Partner Petra Jacobs. Die mogelijkheid biedt het bedrijf. Technisch inzicht en graag met de handen werken zijn de basis. “Een van onze smelters in de gieterij is een superenthousiaste vakman. Opgeleid als slager, maar hier helemaal op zijn plek. Inmiddels werkt hij vijf jaar bij Pentair”, vertelt Petra. In totaal werken er zo’n 150 mensen op de locatie in Winterswijk en nog zo’n 35 mensen in de drie servicevestigingen. Zoeken naar nieuwe medewerkers is een uitdaging. Er vissen meer bedrijven in dezelfde vijver. “Wij zoeken mensen die affiniteit hebben met techniek, maar meer nog mensen die passen in het team”, omschrijft Petra.
Oog voor elkaar
De Winterswijkse vestiging van Pentair is sinds 2011 onderdeel van het Amerikaanse, beursgenoteerde Pentair Inc., maar voelt nog als het familiebedrijf van vroeger. Het bedrijf heeft aan de ene kant internationale allure, maar hecht ook waarde aan de plek waar het bedrijf al 118 jaar staat. Winterswijk dus. “Met kerst organiseren we in de productiehal een grote kerstmarkt voor onze medewerkers, met op de markt tien lokale ondernemers. Plus een buffet en muziek. Iets doen voor de lokale gemeenschap, dat vinden we belangrijk, omdat veel medewerkers hier in de omgeving wonen”, legt communicatiemanager Ester Reusink uit. De bedrijfscultuur van Pentair is open, gemoedelijk en met oog voor elkaar. Iedereen is lid van de personeelsvereniging. “Uitjes naar een pretpark, theater, een excursie, de jaarlijkse Sinterklaasviering, de kerstmarkt, borrels. We zijn heel actief. We doen ook elk jaar mee met de Harlingen-Terschelling roeisloepenrace. Met ons eigen team en eigen sloep. We doen niet mee om te winnen, maar gewoon omdat het geweldig leuk is.”