Samenwerking, échte aandacht en innovatie in de zorg? Bij Azora is het de normaalste zaak van de wereld. In negen locaties in de Achterhoek zorgen hier ruim 2.100 medewerkers voor het welzijn van ouderen. Het bedrijf is de afgelopen jaren 3 keer op rij uitgeroepen tot beste werkgever van Gelderland. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Josine ten Have en Maria Schenning, beiden specialist ouderengeneeskunde, vertellen graag over hun liefde voor het vak én voor Azora. Want: de vergrijzing in de regio en van het zorgpersoneel zorgt voor een grote vraag aan mensen op korte termijn.
Levensverhalen
Bij Azora hebben medewerkers een brede kijk op de zorg. Van specialist tot aan verpleging, ieder ziet zijn of haar werk als een onderdeel van wat mensen nodig hebben. Daarom is er naast de directe zorgtaken altijd ruimte voor een gesprek, om zorg op maat te kunnen bieden. Maria (33 jaar): “Azora is een fijne organisatie waar zowel werknemer als cliënt gezien en gehoord wordt. Als ik het levensverhaal van mijn cliënten hoor, ben ik dankbaar dat ik dat mag horen. Ik probeer er altijd wel iets positiefs van mee te nemen in mijn eigen leven. Voor mij voelt ieder contact hier als een succes. ”
Teamgevoel
Dat iedereen elkaar aanspreekt is volgens haar collega Josine (40 jaar) typisch Achterhoeks. “Contact met elkaar, met collega’s en bewoners, vinden we hier heel gewoon. Dat teamgevoel hoort bij Azora. En dat voel je in de organisatie, van een praatje bij het koffieapparaat tot een discussie in de vakgroep. Er is weinig hiërarchie. Iedereen, ook het bestuur, is aanspreekbaar. Ik hoor ook wel eens dat dat anders is. Meer zakelijk, minder gezellig en warm. Als de sfeer fijn is, dan is het niet erg als de werkdruk soms ook hoog ligt.”
Maria bekrachtigt dit. “Vanuit onze vakgroep zit er een arts in het management, zo hebben we een goede positie binnen de organisatie en zijn we betrokken bij de ontwikkeling van het beleid van de organisatie.”
Verantwoordelijkheid
Net als in andere regio’s, is ook bij het Achterhoekse Azora de werkdruk soms hoog. Er wordt tegenwoordig veel verwacht van zorgmedewerkers, en daar komen de weekenden en avonden soms nog bij. Maar medewerkers van Azora zijn flexibel ingesteld en steken de handen uit de mouwen als dat moet: “het verantwoordelijkheidsgevoel begint hier bij de handen aan het bed”, vertelt Josine. “Ik spring nu zelf extra bij voor een collega die is uitgevallen. Na de zomer ga ik wel weer terug naar 32 uur. Dat is fijn, want dan heb ik na school weer meer tijd om met mijn vier kinderen te zijn.” Maria vult aan: “In onze vakgroep is bespreekbaar hoeveel je wilt en kunt werken, daar geven we elkaar de ruimte voor. Ik werk nu 3 dagen, wat zorgt voor een goede werk-privé balans met mijn gezin van drie jonge kinderen. Opladen is een belangrijk aandachtspunt van Azora. Tijdens de vakanties betekent dat, dat de telefoon en Ipad uitgaan.”
Acute zorg
Ook buiten de eigen muren is Azora gewend om de samenwerking te zoeken. Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief Acute Care Unit (ACU), een redelijk nieuwe afdeling waar Maria werkt. Op deze afdeling vindt observatie en diagnostiek plaats en wordt waar nodig een passende behandeling ingezet. “We brengen de cliënt in een kort tijdbestek multidisciplinair en holistisch in kaart”, vertelt Maria. “Wat maakt dat er een knik in het functioneren is en wat heeft deze persoon nu nodig? Hiermee hopen we ouderen in de regio passende zorg op de juiste plek te bieden, crisissituaties voor te zijn en de spoedeisende hulp te kunnen ontlasten.”
De speciale Unit is daarnaast een verlengstuk voor het Ambulant team ouderen, waarin Azora huisartsen ondersteunt bij de zorg aan kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Josine: “Het is een goed voorbeeld van hoe we bij Azora samenwerken. Met geriaters, de eerste hulp en huisartsen. Door er vroeg bij te zijn, en aan de voorkant te opereren, voorkomen we dat problemen groter worden.“
Azora Academy
Naast samenwerking en een fijne werk-privé balans, investeert Azora veel in opleiding en groei van haar medewerkers. Werken en leren zijn met elkaar verbonden, vanuit die gedachte is ook de Azora Academy opgezet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een jaar te promoveren of een opleiding te volgen tijdens je werkuren. Josine volgde onlangs een opleiding over ethiek in de zorg. “Als vakgroep hebben we, anticiperend op de grote zorgvraag, zelf verpleegkundig specialisten opgeleid. Inmiddels heeft dit geleid tot een vakgroep bestaande uit specialisten ouderengeneeskunde én een heel aantal gedreven verpleegkundig specialisten. We hebben de taken nu beter gedelegeerd en de samenwerking geïntensiveerd. In de medische vakgroep zijn alle kaderopleidingen vertegenwoordigd”, vertelt Josine. “Er heerst een positief en veilig leerklimaat waarin opleiden één van de belangrijkste prioriteiten is. Er worden ook kennislessen gegeven, dit maakt dat de werkweek heel divers is. Het ene moment kun je lesgeven, het andere moment heb je een familiegesprek of sta je bij een cliënt voor de deur.”
Werken bij Azora?
Ga naar www.werkenbijazora.nl en bekijk ook de opleidingsmogelijkheden op www.azora-academy.nl. Óf laat je inspireren door het verhaal van Novita die van Amsterdam naar de Achterhoek kwam voor de warme werkcultuur van Azora.
Benieuwd naar welke leuke, uitdagende functies in de zorg er nog meer op je wachten?
LOGISZ is een ambitieus fullservice marketing- en communicatiebureau dat opgericht is in 1999. Het team bestaat uit 38 professionals die strategieën en concepten ontwikkelen en vertalen naar resultaatgerichte oplossingen. Samen met klanten uit de B2B, onderwijs en non-profitorganisaties brengen - en houden – ze doelgroepen in beweging. Sinds 2022 is LOGISZ gevestigd in een splinternieuw pand aan de Havenstraat in Doetinchem.
Veel van de rallywagens en trucks die deelnemen aan de Dakar Rally, zijn Achterhoekse scheurmonsters. Althans... de schokdempers worden gemaakt door Reiger Suspension in Hengelo.
Novita Patresia Amba (42) kwam acht jaar geleden voor de liefde van Indonesië naar Amsterdam, maar ze landde pas echt toen ze vorig jaar als verpleeghuisarts aan het werk kon in de Achterhoek. Niet eerder voelde ze zich zo welkom in Nederland. “Een buurvrouw vroeg me meteen op de koffie.”
Linda en Harald de Rooij verhuisden vorig jaar augustus van Heemskerk naar Dinxperlo. “We ervaren hier een grotere kwaliteit van leven”, vertelt Harald. “Al sinds mijn vader, Simon Kistemaker, alias De Kist, trainer was van De Graafschap, ben ik verliefd op deze streek”, voegt Linda toe. Het stel vond in de Achterhoek rust, ruimte én werk.
Hoe maak je van veiligheid een aantrekkelijk thema in plaats van een verplicht nummer? Die uitdaging grijpt het Achterhoekse bedrijf Achterkamp met beide handen aan. Met als missie ‘Samen bewust veilig’ zijn ze hard op weg om dé leer- en ontwikkelpartner te worden op het gebied van veiligheid.
Hergebruik, repareren, recyclen, dat zijn de uitdagingen van de toekomst. Zo zet ook de gemeente Doetinchem hoog in, met als doel een volledig circulaire economie, ofwel zonder verspilling. Voor Shiri Bouchan dé reden om vanuit Arnhem hier te komen werken als beleidsmedewerker Circulaire Economie. Al snel sloot ze de gemeente Doetinchem in haar groene hart.
Cato Moens verhuisde samen met haar vriend van een klein appartement in Voorburg naar een grote boerderij in de Achterhoek. Ze vond er precies wat ze zocht: rust, ruimte en prachtige natuur.
Niet de zorg, maar een gelukkig leven centraal stellen. Dat vindt Sensire belangrijk, voor zowel klanten, bewoners en revalidanten als medewerkers. En daar sluit Hetty van Essen, wijkverpleegkundige in het team Hengelo – Keijenborg, zich graag bij aan. Na 30 jaar in het Gooi verruilde ze haar werkplek voor de mooie Achterhoek. Omdat haar familie en een vriendin hier wonen, maar ook omdat de manier waarop we naar elkaar omkijken haar aanspreekt.
Eén van Achterhoeks best bewaarde geheimen: ruim 800 medewerkers ontwikkelen hoogwaardige, technologische oplossingen, zijn wereldwijd actief en werken bij één van Nederlands oudste beursgenoteerde bedrijven.
Waar ga je als Achterhoekse (zelfstandige) zorgprofessional heen als je werk zoekt? Werk waar je blij van wordt? Juist, HappyNurse. Dit uitzend- en bemiddelingsbureau staat bekend om persoonlijke aandacht en een gemoedelijke sfeer. Ze hielpen al vele regionale instellingen zoals ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en GGZ instellingen aan de juiste match.
In het Guinness Book of Records staan de langste man, die de 2,51 meter aantikt, en de snelste auto (455,3 km/u), maar ook: pompenspecialist Pentair. Het bedrijf maakte in zijn vestiging in Winterswijk de pompen met de grootste capaciteit ter wereld. En die draaien nog steeds. In het Gemaal IJmuiden zorgen deze pompen ervoor dat Noordwest-Nederland droge voeten houdt.
Iedere inwoner van het Achterhoekse plaatsje Ulft kent wel iemand die er gewerkt heeft: de DRU. Van de achttiende eeuw tot 1999 lag hier de bakermat van de Nederlandse gietijzerindustrie. De DRU was daarmee ook één van de belangrijkste werkgevers in de omgeving. In 2009 kreeg het industriepark een nieuwe bestemming als ontmoetingsplek op het gebied van kunst, cultuur en horeca. Later kwam hier ook educatie, toerisme, participatie en innovatie bij.
Michiel Klitsie maakt met Lieneke in Groenlo zijn ‘American dream’ waar. Beiden vonden er inspirerende banen en een prachtig huis. “Ik wilde altijd naar grote steden, naar het buitenland. Die onrust is helemaal weg.”
Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg.
In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.”
Het is één van de grootste machinebouwers in de regio, en een begrip in Terborg: Royal Kaak. Al vier generaties lang is dit familiebedrijf wereldwijd toonaangevend in de ontwikkeling en montage van stand-alone machines en complete bakkerijlijnen. Voor hun belangrijke positie in dit vakgebied kregen ze bij hun 175-jarig bestaan zelfs een koninklijke onderscheiding.
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
Bart en Joanne Vlaanderen dachten al een tijdje na over een terugkeer naar de Achterhoek. Maar ze vonden het een grote stap. Zouden ze niet vereenzamen...? En was er wel werk te vinden...?
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
Michael Ogubai verruilde de file voor de fiets, een wachtlijst voor zwemles en stenen voor groen. “De Achterhoek heeft veel te bieden. Meer dan mensen denken.”