Koploper op het gebied van circulaire economie
Hergebruik, repareren, recyclen, dat zijn de uitdagingen van de toekomst. Zo zet ook de gemeente Doetinchem hoog in, met als doel een volledig circulaire economie, ofwel zonder verspilling. Voor Shiri Bouchan dé reden om vanuit Arnhem hier te komen werken als beleidsmedewerker Circulaire Economie. Al snel sloot ze de gemeente Doetinchem in haar groene hart.
In het open en lichte gemeentehuis is het gezellig druk. Buiten zorgt de grote weekmarkt voor extra reuring. Bij gemeente Doetinchem werken in totaal een kleine 400 mensen, waarvan 35 in team Leefomgeving, waar ook de functie van Shiri onder valt. Shiri kwam 25 jaar geleden vanuit Israël naar Nederland. In Arnhem heeft ze onder andere een winkel in fair trade artikelen gehad, en bij de fractie van GroenLinks gewerkt. Een jaar geleden kwam ze bij gemeente Doetinchem werken, en ze is hier duidelijk helemaal op haar plek.
Open voor diversiteit
“Eerlijk gezegd had ik wel bepaalde vooroordelen over de Achterhoek. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat associeerde ik met een bepaalde stugheid. Maar de mensen staan hier juist echt open voor diversiteit in achtergrond en leeftijd. Ze nemen de tijd om naar je te luisteren, en geven je kansen en vertrouwen. De gemeente is niet te groot en niet te klein, dus je kunt hier veel bereiken. De lijntjes met bijvoorbeeld stedenbouwkundigen, wethouders, scholen en andere stakeholders zijn kort.”
Goed op weg
Het is voor Shiri een persoonlijke missie om iets te doen voor onze natuur en de volgende generatie. Voor de gemeente Doetinchem staat deze missie ook hoog op de agenda, en dat sprak haar natuurlijk meteen aan. “We willen serieuze stappen zetten op dit gebied.” Om een circulaire economie te realiseren, liggen er voor de gemeente grote uitdagingen. Maar we zijn ook goed op weg. Bijvoorbeeld op het gebied van bouwen. “Zo wordt er aan de nieuwbouw in Wijnbergen, de Kwekerij, veel aandacht besteed aan duurzaamheid en cirulair-biobased bouwen. Ook kijken we kritisch naar hergebruik van bestaande gebouwen door er bijvoorbeeld appartementen in te maken. Een ander mooi voorbeeld van circulaire economie is de milieustraat van Buha, waar zoveel mogelijk grondstoffen en materiaal worden hergebruikt. Met de komst van het Ambachtscentrum krijgen ook afgedankte producten een tweede leven.”
Het is mijn persoonlijke missie om iets te doen voor onze natuur en de volgende generatie. Voor de gemeente Doetinchem staat deze missie ook hoog op de agenda.
Shiri Bouchan
Studenten mee laten denken
Binnen de gemeente Doetinchem zijn er veel bestaande initiatieven, waar Shiri graag op aanhaakt. “Ik kijk ernaar uit om met inwoners in gesprek te gaan. Er gebeurt namelijk al veel, bijvoorbeeld bij de Stadsboerin. Ook werken we regelmatig samen met het Graafschap College en de HAN, om studenten en jongeren mee te laten denken over onze uitdagingen. Doetinchem wil groeien, daar hebben we de volgende generatie hard bij nodig. Zelf ben ik ook nooit uitgeleerd, en volg ik op dit moment de master circulaire economie aan de HAN.”
Goede arbeidsvoorwaarden
Over de gemeente Doetinchem als werkgever is Shiri enthousiast. “Allereerst werken er hele leuke en lieve mensen. Er wordt veel georganiseerd, laatst bijvoorbeeld nog een tapasworkshop door de personeelsvereniging. Ook wordt er in de pauzes vaak gewandeld en getafeltennist, en kun je deelnemen aan een vitaliteitsprogramma. Verder zijn de arbeidsvoorwaarden goed. Je wordt netjes ingedeeld in de juiste salarisschaal en krijgt een mooie pensioensregeling. Tot slot krijg je als je wilt de mogelijkheid om hybride en zelfstandig te werken. Wat wil je nog meer?”