Hippe ontmoetingsplek met 250 jaar geschiedenis in stenen
Iedere inwoner van het Achterhoekse plaatsje Ulft kent wel iemand die er gewerkt heeft: de DRU. Van de achttiende eeuw tot 1999 lag hier de bakermat van de Nederlandse gietijzerindustrie. De DRU was daarmee ook één van de belangrijkste werkgevers in de omgeving. In 2009 kreeg het industriepark een nieuwe bestemming als ontmoetingsplek op het gebied van kunst, cultuur en horeca. Later kwam hier ook educatie, toerisme, participatie en innovatie bij.
Steeds weer uitdagend
In de hippe, industriële gebouwen is de geschiedenis van het ijzer, de Oude IJssel en de maakindustrie nog altijd voelbaar. Directie-assistent Sanne van Koot werkt hier inmiddels 12 jaar. Na studies in Leeuwarden en Den Haag kwam ze weer terug naar haar geboortegrond om bij Het Schaftlokaal in de bediening te gaan werken. Het plan was om vanuit hier verder te kijken, maar de DRU daagde haar steeds weer uit. Inmiddels zit ze helemaal op haar plek, en mag ze iedere dag genieten van deze bruisende locatie.
Bijzondere werkplek
“Als nuchtere Achterhoeker zie je het niet meer zo, maar we werken op een bijzondere plek. Dat merk ik vooral aan de reacties als ik mensen op bezoek krijg. Vroeger werden hier onder andere pannen en badkuipen gemaakt, die veel mensen zelf nog in huis hebben. Nu bieden we een programma voor een breed publiek, van jong tot oud.”
Westergasfabriek van de Achterhoek
Sanne noemt de DRU weleens de Westergasfabriek van de Achterhoek. “Wat we doen is allesomvattend, en dat maakt ons zo uniek. We hebben een poppodium, theater, filmhuis en restaurant op 1 plek. En we verhuren ook zalen voor vergaderingen, feesten en huwelijken. In de vakantie hadden we hier nog een geweldig springkussenfestijn in de SSP-hal. En tijdens DRU Tech zijn er interessante workshops te volgen in het CIVON Innovatiecentrum.”
Hart voor de zaak
Zo’n aanbod ontstaat niet zomaar, er is hard voor gewerkt door de 50 vaste medewerkers en ruim 100 vrijwilligers bij de DRU. “Na een roerig begin hebben we veel moeten doen om te staan waar we nu staan. Dat lukte alleen dankzij bevlogen mensen met hart voor de zaak. Het klinkt misschien cliché, maar het is hier een warm nest. We werken samen op elk niveau en hebben dingen voor elkaar over. Tijdens een drukke avond staat de directeur zelfs glazen te spoelen. En in de coronatijd heeft onze officemanager heel wat afgeknutseld voor onze drive-thru met stoofpotjes. De mensen hier hebben een Achterhoeks hart, niet lullen maar poetsen. Ondertussen mogen we zelf ook gratis naar alle voorstellingen, optredens, films en activiteiten toe. En ook fijn: aan het einde van de dag zonder files naar huis!”