Hippe ontmoetingsplek met 250 jaar geschiedenis in stenen
Iedere inwoner van het Achterhoekse plaatsje Ulft kent wel iemand die er gewerkt heeft: de DRU. Van de achttiende eeuw tot 1999 lag hier de bakermat van de Nederlandse gietijzerindustrie. De DRU was daarmee ook één van de belangrijkste werkgevers in de omgeving. In 2009 kreeg het industriepark een nieuwe bestemming als ontmoetingsplek op het gebied van kunst, cultuur en horeca. Later kwam hier ook educatie, toerisme, participatie en innovatie bij.
Steeds weer uitdagend
In de hippe, industriële gebouwen is de geschiedenis van het ijzer, de Oude IJssel en de maakindustrie nog altijd voelbaar. Directie-assistent Sanne van Koot werkt hier inmiddels 12 jaar. Na studies in Leeuwarden en Den Haag kwam ze weer terug naar haar geboortegrond om bij Het Schaftlokaal in de bediening te gaan werken. Het plan was om vanuit hier verder te kijken, maar de DRU daagde haar steeds weer uit. Inmiddels zit ze helemaal op haar plek, en mag ze iedere dag genieten van deze bruisende locatie.
Bijzondere werkplek
“Als nuchtere Achterhoeker zie je het niet meer zo, maar we werken op een bijzondere plek. Dat merk ik vooral aan de reacties als ik mensen op bezoek krijg. Vroeger werden hier onder andere pannen en badkuipen gemaakt, die veel mensen zelf nog in huis hebben. Nu bieden we een programma voor een breed publiek, van jong tot oud.”
Westergasfabriek van de Achterhoek
Sanne noemt de DRU weleens de Westergasfabriek van de Achterhoek. “Wat we doen is allesomvattend, en dat maakt ons zo uniek. We hebben een poppodium, theater, filmhuis en restaurant op 1 plek. En we verhuren ook zalen voor vergaderingen, feesten en huwelijken. In de vakantie hadden we hier nog een geweldig springkussenfestijn in de SSP-hal. En tijdens DRU Tech zijn er interessante workshops te volgen in het CIVON Innovatiecentrum.”
Hart voor de zaak
Zo’n aanbod ontstaat niet zomaar, er is hard voor gewerkt door de 50 vaste medewerkers en ruim 100 vrijwilligers bij de DRU. “Na een roerig begin hebben we veel moeten doen om te staan waar we nu staan. Dat lukte alleen dankzij bevlogen mensen met hart voor de zaak. Het klinkt misschien cliché, maar het is hier een warm nest. We werken samen op elk niveau en hebben dingen voor elkaar over. Tijdens een drukke avond staat de directeur zelfs glazen te spoelen. En in de coronatijd heeft onze officemanager heel wat afgeknutseld voor onze drive-thru met stoofpotjes. De mensen hier hebben een Achterhoeks hart, niet lullen maar poetsen. Ondertussen mogen we zelf ook gratis naar alle voorstellingen, optredens, films en activiteiten toe. En ook fijn: aan het einde van de dag zonder files naar huis!”
Wil jij iedere dag genieten van deze mooie, historische locatie? Bekijk dan nu de vacatures bij de DRU:
In het Guinness Book of Records staan de langste man, die de 2,51 meter aantikt, en de snelste auto (455,3 km/u), maar ook: pompenspecialist Pentair. Het bedrijf maakte in zijn vestiging in Winterswijk de pompen met de grootste capaciteit ter wereld. En die draaien nog steeds. In het Gemaal IJmuiden zorgen deze pompen ervoor dat Noordwest-Nederland droge voeten houdt.
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
Novita Patresia Amba (42) kwam acht jaar geleden voor de liefde van Indonesië naar Amsterdam, maar ze landde pas echt toen ze vorig jaar als verpleeghuisarts aan het werk kon in de Achterhoek. Niet eerder voelde ze zich zo welkom in Nederland. “Een buurvrouw vroeg me meteen op de koffie.”
Winterswijk is een dorp met de kwaliteiten van een stad
Raymond Meijnen (40) keerde terug naar zijn geboorteplaats Winterswijk voor een droombaan bij pompenspecialist Pentair. Toen zijn vrouw Nienke (35) partner kon worden in een verloskundigenpraktijk in Winterswijk, gingen ze er ook wonen. “Winterswijk is een dorp, maar heeft alles van een stad.”
Niet de zorg, maar een gelukkig leven centraal stellen. Dat vindt Sensire belangrijk, voor zowel klanten, bewoners en revalidanten als medewerkers. En daar sluit Hetty van Essen, wijkverpleegkundige in het team Hengelo – Keijenborg, zich graag bij aan. Na 30 jaar in het Gooi verruilde ze haar werkplek voor de mooie Achterhoek. Omdat haar familie en een vriendin hier wonen, maar ook omdat de manier waarop we naar elkaar omkijken haar aanspreekt.
Klaar met de filestress: Lynn gaat voor nieuw werkgeluk in Doetinchem
Lynn de Vries verhuisde vier jaar geleden van de Randstad naar de Achterhoek. Haar nieuwe woonomgeving bood direct veel rust en ruimte, maar de flinke reistijd richting haar werk in Arnhem nog niet. Afgelopen zomer switchte ze naar een baan bij de gemeente Doetinchem. “Ik heb nu zelfs tijd om vóór het eten te sporten!”
Veel van de rallywagens en trucks die deelnemen aan de Dakar Rally, zijn Achterhoekse scheurmonsters. Althans... de schokdempers worden gemaakt door Reiger Suspension in Hengelo.
In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.”
Ontdek jouw ideale werkplek: 5x flexwerken in de Achterhoek
Flexwerken in de Achterhoek: simpel én effectief. Of je nu als zzp’er nieuw bent in de regio of in loondienst een keer van omgeving wilt wisselen, de Achterhoek heeft inspirerende werkplekken waar je productief aan de slag kunt met toch wat reuring om je heen. Hieronder vind je vijf tips die je werkdag net wat leuker maken. Van oude scholen tot moderne innovatiecentra, neem je laptop mee en ontdek waar jij het prettigst werkt.
Annemiek van der Hoek, cultureel maatschappelijk ondernemer, voelt zich thuis in de Achterhoek. Een tijd lang werkte ze als directeur bij De Koppelkerk in Bredevoort. Met een grote groep vrijwilligers organiseerde ze exposities, lezingen en concerten. “Hier verstaan ze echt de kunst van samen dingen voor elkaar krijgen.”
Een doos met jouw nieuwe blouse erin wordt razendsnel het magazijn uitgestuurd, dwars door kilometerslange opslagrekken. Het magazijn is zo groot dat het personeel er lopend niet aan begint. Achter deze logistieke precisie schuilt een ingenieus opslagsysteem, ontworpen, geproduceerd en getest door NEDCON. Een international met een hoofdkantoor in Doetinchem.
Esther Ruesen deelt met Bart Kiers een grote liefde voor de Achterhoek. Samen hebben ze een missie: “Wij willen nieuwkomers in de Achterhoek écht welkom heten.”
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
Verstopt in een gigantische grijze doos op een bedrijventerrein in Aalten vind je de 10.000 m2 grote showroom van Kaemingk. Je zou zo nietsvermoedend langs deze internationaal opererende groothandel in decoratieartikelen rijden, maar eenmaal binnen stap je regelrecht een sprookje in.
Weleens een Levi’s store, Hunkemöller, Aldi of Intratuin binnengewandeld? Grote kans dat de winkelpresentatie ontwikkeld én geproduceerd is door BVH Display. Het bedrijf heeft een nuchter Achterhoeks karakter, maar met een service van concept tot aan implementatie weten ze ook de internationale retailmarkt in te pakken.
Het is één van de grootste machinebouwers in de regio, en een begrip in Terborg: Royal Kaak. Al vier generaties lang is dit familiebedrijf wereldwijd toonaangevend in de ontwikkeling en montage van stand-alone machines en complete bakkerijlijnen. Voor hun belangrijke positie in dit vakgebied kregen ze bij hun 175-jarig bestaan zelfs een koninklijke onderscheiding.
6 manieren om nieuwe mensen te ontmoeten in de Achterhoek
Nieuw werk, nieuwe buurt, nieuwe mensen. Verhuizen naar de Achterhoek is een frisse start – maar dan ook wennen zijn. Gelukkig zijn er volop initiatieven waar je je bij aan kunt sluiten én er zijn leuke dingen die je zelf kunt ondernemen om nieuwe mensen te leren kennen. Wie weet word je wel vrienden voor het leven. Want zeg nou zelf: liever een goede buur dan een verre vriend. We zetten een paar mooie tips voor je op een rijtje.