Achterhoeks mooisten: Nedcon

Groei door e-business

Nieuwe sneakers besteld bij Zalando? Grote kans dat ze vanuit een distributiecentrum worden verstuurd dat is ingericht door Nedcon. Dit Achterhoekse bedrijf ontwerpt en ontwikkelt systemen voor de groeiende opslag- en distributiemarkt en is daarmee een onzichtbare, maar onmisbare schakel in de retail.  

De systemen van Nedcon worden sinds 15 jaar geproduceerd in het Tsjechische Pardubice, maar het hart van het bedrijf zit nog altijd in Doetinchem. Verkoop, inkoop, planning, projectbegeleiding, ontwikkeling, HR, finance en marketing en communicatie; het gebeurt allemaal in de Achterhoek. De productie mag dan verhuisd zijn, maar in de grote hallen van Nedcon in Doetinchem is de techniek achter de systemen volop in beweging. In het Test Department rijden shuttles volcontinu over testopstellingen. “Die karretjes rijden bij klanten met hoge snelheid over onze systemen. We testen hier eerst of ze daartegen bestand zijn”, legt Erik Lansink, CFO van Nedcon, uit. Naast het hoofdkantoor in Doetinchem en de productielocatie in Tsjechië heeft Nedcon ook verkoopkantoren in Amerika, Duitsland en Frankrijk. Het Achterhoekse bedrijf is een echte wereldspeler. Het levert opslagsystemen aan klanten in heel Europa en Noord-Amerika. “Maar het voelt nog steeds als een familiebedrijf. Dat zit in ons DNA”, vertelt Erik. “De sfeer is heel gemoedelijk.”

Indrukwekkend

Nedcon is een internationaal bedrijf, maar slaat zich daarvoor niet op de borst. Typisch Achterhoekse bescheidenheid. En dat terwijl veel klanten tot de A-categorie behoren en de projecten behoorlijk indrukwekkend zijn. In Amerika bijvoorbeeld heeft Nedcon een distributiecentrum ingericht dat zo groot is dat je voor een rondje door het DC beter de fiets kunt pakken. Het is in omtrek namelijk maar liefst 2,5 kilometer. De orderverwerking is er volledig geautomatiseerd. Ook in Nederland zijn er dit soort bijzondere projecten. In Lelystad is onlangs een complex opgeleverd van enkele voetbalvelden groot. “Bij die projecten komen al onze verschillende disciplines samen: planning, engineering, projectmanagement, productie en installatie. Ook onze afdeling legal speelt een belangrijke rol om alles contractueel goed te regelen. Het gaat bij ons echt om teamwork”, beschrijft Erik.

18 nationaliteiten

In Doetinchem lopen 180 medewerkers rond met maar liefst 18 verschillende nationaliteiten. “De voertaal is Nederlands, maar met Engels kan iedereen hier ook uit de voeten”, vertelt Amber Hengevelt, marketing- en communicatie professional bij Nedcon. “We hebben een heel open cultuur. Mensen helpen elkaar.” De betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf is groot. Dat blijkt ook uit het feit dat er dit jaar maar liefst acht jubilarissen zijn die al 25 jaar in dienst zijn. “Bij hen zit heel veel kennis, maar voor de toekomst hebben we natuurlijk ook nieuwe, jonge mensen nodig”, geeft Erik aan. “We groeien hard en zoeken gemotiveerde, betrokken mensen die bereid zijn te leren en samen te werken. Het is hier veel learning on the job, maar we bieden onze werknemers ook opleidingsmogelijkheden.”

Hybride werken

Nedcon kent goede arbeidsvoorwaarden en heeft een actieve personeelsvereniging. “Vaste prik zijn de zomerbarbecue, de kerstviering en gezellige borrels. Verder pakken we altijd uit met jubilarisvieringen”, somt Amber op. “Grote waardering is er ook voor ons personeelsrestaurant, met lekker vers bereid eten voor een kleine prijs.” Sinds de Covid 19-pandemie is uitgebroken heeft Nedcon bovendien een thuiswerkbeleid dat erin voorziet dat medewerkers deels thuis en deels op kantoor kunnen werken. Hybride werken is het nieuwe normaal. “Voor corona waren we gereserveerd over thuiswerken. Maar wat blijkt? Het werkt. Verrassend goed zelfs”, constateert Erik. Werknemers waarderen de vrijheid én nemen hun verantwoordelijkheid.  “Werken op kantoor is de basis”, vertelt Erik. “Samen rond een tekening van een nieuw opslagsysteem staan is toch anders dan delen via een scherm, maar online werken is een hele goede aanvulling. Het teamwork blijft.”

Werken bij Nedcon?

Magazine

Een greep uit ons magazine

Terug naar boven