Een transportband lijkt een simpel product, maar heeft meer impact dan je denkt. In Wehl maakt het Amerikaanse Intralox bijzonder innovatieve sorteersystemen met de transportband in de hoofdrol. Die dragen wereldwijd bij aan succes van grote bedrijven.
“Een transportband is misschien niet het meest sexy product ter wereld, maar wel een met veel impact. De transportsystemen die wij bij Intralox ontwikkelen, versnellen en vereenvoudigen productie- en distributieprocessen van multinationals als Nestlé en Continental Tire. En dat is heel belangrijk voor hun bedrijfsvoering. Ook maken we sorteersystemen die voedselveiligheid vergroten. Ook dat heeft impact”, vertelt Bart Vlaanderen, productiemanager van Intralox in Wehl. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf ontwikkelt innovatieve transportband-technologieën en levert maatwerk aan haar klanten en heeft inmiddels vestigingen over de hele wereld. “Wij bedenken pasklare oplossingen voor complexe productieprocessen. Onze kracht zit in de eenvoud en de effectiviteit van ons product. Hier in de Achterhoek zit Intralox op z’n plek. We passen goed in deze omgeving met veel maakindustrie en technische bedrijven.”
Innovatie in het DNA
Intralox is ruim 50 jaar geleden in Amerika opgericht en dat had alles te maken met garnalen. Een machinale oplossing voor het pellen van deze zeediertjes vormde de start. Het bracht een revolutie teweeg in de garnalenindustrie en leidde in 1971 tot de uitvinding van de Modular Plastic Belt. Die vormde weer de basis voor de gepatenteerde Activated Roller Belt. “Het is die transportband die we gebruiken in de sorteersystemen die we bouwen in Wehl”, legt Bart uit. “En we blijven ontwikkelen, verbeteren en experimenteren. Onze passie voor nieuwe ideeën is groot. Afgelopen jaar hebben we maar liefst 30 miljoen dollar geïnvesteerd in innovatie.”
Teamgeest én eigen verantwoordelijkheid
Bijzonder bij Intralox en medeverantwoordelijk voor het succes van het bedrijf is de bedrijfscultuur. “We willen blijven verbeteren, leren en samenwerken om te komen tot een mooi product en een pasklare oplossing voor de klant”, vertelt Bart. Teamgeest én eigen verantwoordelijkheid zijn belangrijke waarden. Bij Intralox zeggen managers niet tot in detail hoe moet worden gewerkt, maar nemen werknemers die verantwoordelijkheid zelf. “Werknemers krijgen bij ons het vertrouwen hun werk zelf te managen en de ruimte om zich te ontwikkelen”, licht Bart toe. De opleidingsmogelijkheden die Intralox biedt, helpen hierbij. In Wehl werken nu zo’n vijftig mensen; meer dan een verdubbeling van het aantal werknemers ten opzichte van een jaar geleden. En het eind van de groei is nog niet in zicht. Bart: “We zijn hard op zoek naar nieuw personeel, specifiek naar mensen die van verandering houden en uitgedaagd willen worden.”
Hoe maak je van veiligheid een aantrekkelijk thema in plaats van een verplicht nummer? Die uitdaging grijpt het Achterhoekse bedrijf Achterkamp met beide handen aan. Met als missie ‘Samen bewust veilig’ zijn ze hard op weg om dé leer- en ontwikkelpartner te worden op het gebied van veiligheid.
Linda en Harald de Rooij verhuisden vorig jaar augustus van Heemskerk naar Dinxperlo. “We ervaren hier een grotere kwaliteit van leven”, vertelt Harald. “Al sinds mijn vader, Simon Kistemaker, alias De Kist, trainer was van De Graafschap, ben ik verliefd op deze streek”, voegt Linda toe. Het stel vond in de Achterhoek rust, ruimte én werk.
Wereldwijd impact maken: 5 internationale bedrijven in de Achterhoek
Wereldwijde ambities? Welkom in de Achterhoek: thuisbasis van vele internationale bedrijven. Deze bedrijven blinken uit in wat ze doen en blijven met beide benen op Achterhoekse grond. Volop collegialiteit, een flinke scheut nuchterheid, en altijd klaar om het verschil te maken. Klaar om impact te maken?
Siem de Jong is terug bij De Graafschap, startpunt van zijn indrukwekkende voetbalcarrière. Zes clubs, 312 wedstrijden, 33 interlands en 87 doelpunten later staat hij weer op de groene grasmat van De Vijverberg.
Cato Moens verhuisde samen met haar vriend van een klein appartement in Voorburg naar een grote boerderij in de Achterhoek. Ze vond er precies wat ze zocht: rust, ruimte en prachtige natuur.
Hergebruik, repareren, recyclen, dat zijn de uitdagingen van de toekomst. Zo zet ook de gemeente Doetinchem hoog in, met als doel een volledig circulaire economie, ofwel zonder verspilling. Voor Shiri Bouchan dé reden om vanuit Arnhem hier te komen werken als beleidsmedewerker Circulaire Economie. Al snel sloot ze de gemeente Doetinchem in haar groene hart.
Klaar met de filestress: Lynn gaat voor nieuw werkgeluk in Doetinchem
Lynn de Vries verhuisde vier jaar geleden van de Randstad naar de Achterhoek. Haar nieuwe woonomgeving bood direct veel rust en ruimte, maar de flinke reistijd richting haar werk in Arnhem nog niet. Afgelopen zomer switchte ze naar een baan bij de gemeente Doetinchem. “Ik heb nu zelfs tijd om vóór het eten te sporten!”
Weleens een Levi’s store, Hunkemöller, Aldi of Intratuin binnengewandeld? Grote kans dat de winkelpresentatie ontwikkeld én geproduceerd is door BVH Display. Het bedrijf heeft een nuchter Achterhoeks karakter, maar met een service van concept tot aan implementatie weten ze ook de internationale retailmarkt in te pakken.
Kunnen internationale ambities en regionaal werken samengaan? Zeker wel, vertelt Liselotte Leijten. Zes jaar geleden kwam ze, na een carrière bij Google op de Amsterdamse Zuidas en in Dublin, terug naar de Achterhoek. Bij Pinkcube kreeg ze de opdracht om het bedrijf te laten groeien en de boel eens flink op te schudden.
LOGISZ is een ambitieus fullservice marketing- en communicatiebureau dat opgericht is in 1999. Het team bestaat uit 38 professionals die strategieën en concepten ontwikkelen en vertalen naar resultaatgerichte oplossingen. Samen met klanten uit de B2B, onderwijs en non-profitorganisaties brengen - en houden – ze doelgroepen in beweging. Sinds 2022 is LOGISZ gevestigd in een splinternieuw pand aan de Havenstraat in Doetinchem.
Samenwerking, échte aandacht en innovatie in de zorg? Bij Azora is het de normaalste zaak van de wereld. In negen locaties in de Achterhoek zorgen hier ruim 2.100 medewerkers voor het welzijn van ouderen. Het bedrijf is de afgelopen jaren 3 keer op rij uitgeroepen tot beste werkgever van Gelderland. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?
Teun Aalders en Robin Erken verhuisden van een appartement van 50 m2 naar een Achterhoekse boerderij van 500 m2. Werk vonden ze eerder dan een huis. Maar zou het niet té rustig worden...?
Veel van de rallywagens en trucks die deelnemen aan de Dakar Rally, zijn Achterhoekse scheurmonsters. Althans... de schokdempers worden gemaakt door Reiger Suspension in Hengelo.
Michael Ogubai verruilde de file voor de fiets, een wachtlijst voor zwemles en stenen voor groen. “De Achterhoek heeft veel te bieden. Meer dan mensen denken.”
In juli 2019 verhuisden Laurien Crump en Kenneth Gabreëls met hun verstandelijk gehandicapte zoon Tommy van Utrecht naar het dorp Geesteren in de Achterhoek. Daar vonden ze wat ze in de grote stad misten: rust en ruimte. Plus warme zorg en goed onderwijs. Laurien: “Men kijkt hier echt naar elkaar om. En in de zorg en het onderwijs zijn de lijnen kort.”
Het is één van de grootste machinebouwers in de regio, en een begrip in Terborg: Royal Kaak. Al vier generaties lang is dit familiebedrijf wereldwijd toonaangevend in de ontwikkeling en montage van stand-alone machines en complete bakkerijlijnen. Voor hun belangrijke positie in dit vakgebied kregen ze bij hun 175-jarig bestaan zelfs een koninklijke onderscheiding.
Ontdek jouw ideale werkplek: 5x flexwerken in de Achterhoek
Flexwerken in de Achterhoek: simpel én effectief. Of je nu als zzp’er nieuw bent in de regio of in loondienst een keer van omgeving wilt wisselen, de Achterhoek heeft inspirerende werkplekken waar je productief aan de slag kunt met toch wat reuring om je heen. Hieronder vind je vijf tips die je werkdag net wat leuker maken. Van oude scholen tot moderne innovatiecentra, neem je laptop mee en ontdek waar jij het prettigst werkt.
Hightechbedrijf Hittech Bihca is gespecialiseerd in het produceren van producten van moeilijke materialen als superduplex en titanium. Zo deed het bedrijf de nabewerking van onderdelen in de Formule 1-auto van Max Verstappen.