Unieke woningen in de Achterhoek

"Gluren bij de buren"

Van boshuis tot kerk: 5x unieke woningen in de Achterhoek

Een blik op het interieur, de slimme indeling van het huis of duurzaam materiaal. Vind jij het ook zo heerlijk om weleens binnen te gluren bij een ander? Let dan even op, want hier in Onverwachte Hoek  kan je genoeg inspiratie opdoen. Van idyllisch boshuis tot woning in eeuwenoude kerk, wij hebben 5 unieke woonplekken voor je op een rij gezet. Spoiler: er staat niet eens een boerderij tussen. 😉

1. Appartement in een oud schoolgebouw (via MIJN Magazine)

Je woonkamer in een oud aardrijkskunde lokaal. Zo woont Lynn Rouwhorst, in een appartement in een voormalig schoolgebouw. Het gebouw is omgetoverd tot een complex met 30 appartementen, 12 hotelkamers en een atrium met vijvers vol koikarpers. Toevallig zat Lynn zelf op deze school en haar bank staat nu precies op de plek waar ze vroeger zat. Hoe leuk?! Lynn heeft haar appartement geheel eigen gemaakt, met een inrichting die doet denken aan een kleurrijke snoepwinkel. De kauwgomballenautomaat en een gigantische ijscohoorn maken het af.

2. Ademend huis van stro, leem, glas en eiken in Eibergen (via MIJN Magazine)

Eddie en Ellen woonden tijdens hun studententijd in Amsterdam, maar hun echte thuis is het buitengebied van Eibergen. Hier wonen zij niet in een alledaags onderkomen, maar in een duurzaam schuurhuis, gebouwd van stro, leem, glas en eiken gebinten. “Een soortgelijk huis ga je waarschijnlijk nergens vinden”, zegt het stel tegen MIJN Magazine.

Door gebruik van stro en leem ‘ademen’ de muren van het huis. Met de vele ramen hebben Eddie en Ellen een kas gecreëerd en genieten ze bovendien van een weids uitzicht. “We zien reeën, hazen, eekhoorns en veel verschillende soorten vogels”, vertellen ze aan MIJN Magazine. Benieuwd hoe het er van binnen uitziet? Bekijk dan de video-tour!

3. Klein maar fijn: een verplaatsbaar ‘Uuthuuske’ (via Uuthuuske.nl)

Een primeur voor de gemeente Aalten: tien verplaatsbare ‘Uuthuuskes’ om het gat in de woningmarkt te dichten. Deze kleine flexwoningen zijn speciaal gebouwd voor starters die graag in de vertrouwde dorpskern willen (blijven) wonen. Alle huisjes zijn van binnen zo efficiënt mogelijk ingedeeld en gebouwd van circulaire materialen. Door de hoge ramen, van plafond tot grond, komt veel daglicht binnen en ogen de huisjes ruim. Het plan is om ook in andere Achterhoekse gemeenten ‘Uuthuuskes’ te plaatsen. Benieuwd hoe een ‘Uuthuuske’ er van binnen uitziet? Bekijk deze sfeer-impressie!

 

4. Van kerk naar droomhuis in Haarlo (via MIJN Magazine)

Ronald Olthof en Sophie Suiker toverden in 2011 de voormalig Nederlands hervormde kerk in Haarlo om tot hun droomhuis. Het gebouw onderging een grondige renovatie en werd opnieuw ingedeeld om er een moderne woning van te maken. Ondanks de vele moderniseringen zie je nog heel goed dat het een voormalige kerk is. Zo is de authentieke voorgevel nog helemaal intact. De klassieke paneeldeuren, glas-in-loodramen, en zelfs het oude uurwerk zijn nog in gebruik. Geen alledaagse woning dus!

Het omtoveren van kerk naar woonhuis gebeurt trouwens op op veel meer manieren in onze regio. 👉In de voormalige katholieke kerk van Braamt zijn bijvoorbeeld negen moderne appartementen gerealiseerd.

5. Herenhuis uit 1900 in hartje Aalten (via KRO-NCRV)

Marieke woont en werkt al jaren samen met haar beste vriend Diederik. Vroeger in Italië en tegenwoordig vanuit een karakteristiek herenhuis in het centrum van Aalten. Het huis uit 1900 heeft prachtige authentieke details: houten balken, hoge trappen een klassieke binnentuin. Overal in het interieur is de liefde voor kunst te zien; van de creatieve studio tot en met de yogaruimte. Bijna alle meubels zijn tweedehands, bijvoorbeeld van marktjes in Italië. Zin in een woning-tour? Check deze video van het TV-programma Binnenstebuiten!

Het huis van Marieke en Diederik is niet het enige huis in de Achterhoek waar dit TV-programma langs is geweest. Ook in Aalten kwamen ze twee keer langs voor een aflevering. Check het hier.

Magazine

Meer uit Onverwachte Hoek

Terug naar boven